Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringens klimatmål kritiseras av Socialdemokraterna

  Målet till år 2030 borde vara 50 procent utsläppsminskningar inom EU. Det menar två ledande företrädare för partiet.
  Miljöminister Lena Ek (C) och energiminister Anna-Karin Hatt (C) gjorde i går klart, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, att regeringen vill se utsläppsminskningar inom EU på 40 procent till 2030.
  Ytterligare tio procents utsläppsminskningar, som i så fall görs utanför EU, skulle kunna bli aktuellt om andra utvecklade länder höjer sina klimatmål. I den svenska positionen (pdf, sid 7) uttrycker sig regeringen på följande sätt om just detta:

  Regeringen kan därutöver tänka sig ytterligare 10 % utsläppsminskning i form av internationella krediter förutsatt att andra utvecklade länder tar sin del av bördan i de internationella förhandlingarna.

  I en replik i Svenska Dagbladet skriver i dag socialdemokraterna Matilda Ernkrans och Marita Ulvskog, klimatpolitisk talesperson respektive EU-parlamentsledamot, att Socialdemokraterna vill ha ambitiösare mål än så, med 50 procents utsläppsminskningar inom EU till år 2030.

  Det vi socialdemokrater vill är att EU antar mer ambitiösa klimatmål som ligger i linje mot målet som EU redan antagit att minska utsläppen med 80-95 procent till 2050. 50 procent bör gälla utsläppsminskningar i EU utan köp i andra länder.

  EU:s miljöministrar kommer diskutera frågan i nästa vecka. EU:s stats- och regeringschefer kommer därefter mötas i slutet av mars, men som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare är det oklart om något beslut kommer att kunna tas då.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.