Regeringens vårbudget ur ett miljöperspektiv
Den rödgröna regeringen presenterade idag sin vårbudget. Klimatet är en av fem prioriterade frågor i regeringens vårbudget och Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder. Budgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.
I budgeten framgår bland annat att:
- De statliga klimatinvesteringarna under 2015 är 4,5 miljarder kronor. Investeringarna görs inom framför allt fyra områden: förnybar energi, fossilfria resor samt lokala och internationella klimatinvesteringar.
- 4,3 miljarder satsas på att stärka järnvägsunderhållet under perioden 2015-2018. Utöver det satsas 2 miljarder på lokal och regional kollektivtrafik under mandatperioden. Regeringen har också beslutat om en satsning på 1,6 miljarder på kollektivtrafik i landsbygd mellan 2016-2019.
- 1,4 miljarder kronor satsas mellan 2016-2019 på utveckling och etablering av solceller.
- Sänkt moms på mindre reparationer. Momsen på mindre reparationer sänks från 25 procent till 12 procent. Det gäller reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hemtextilier.
- Det blir billigare att reparera vitvaror som till exempel tvättmaskin, torktumlare och torkskåp, kyl, frys, diskmaskin, spis och ugn genom att den som köper en sådan tjänst kan få skatteavdrag.
- Skatten på bensin och diesel ska höjas med 2 procentenheter per år från 2017.
- Skatten sänks på etanol som låginblandas i bensin, E85 (bränsle som består av 85 procent etanol och 15 procent bensin) och biodiesel som blandas in i diesel. Detta kommer att gälla från den 1 augusti 2016. Enligt Aftonbladet innebär det att om en kör en etanolbil 1 500 mil per år blir det en besparing på 900 kronor om året.
- Skatten på farliga kemikalier i konsumentvaror höjs. Detta innebär att en icke-miljövänlig telefon skulle bli 25 kronor dyrare och ett kylskåp 300 kronor dyrare, skriver Dagens Industri.
- Det ska bli enklare för mikroproducenter som villaägare och ideella föreningar att sälja solel genom att dessa producenter inte längre behöver momsregistrera sig. Supermiljöbloggen har skrivit mer om det här.
- Företag som klimatkompenserar genom att köpa utsläppsrätter kan göra avdrag.
- Regeringen vill att en större andel av de utsläppsminskningar som ska ske innan 2020 ska ske genom åtgärder i Sverige. Sverige har som mål att att klimatutsläppen ska minska med 40 procent till 2020 jämfört med 1990. Alliansregeringen inriktning var att en tredjedel av dessa utsläppsminskningar kan ske genom åtgärder utomlands.
Mer om budgeten ur ett miljöperspektiv finns att läsa på Miljödepartementets hemsida.
Finansminister Magdalena Andersson (S), biträdande finansminister Per Bound (MP) och Vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson Ulla Andersson skriver på DN Debatt:
Att allt fler kan göra miljövänliga val i sin vardag är en viktig del av det hållbara samhällsbygget. Inför höstens budget lägger regeringen fram flera förslag för att det ska bli lätt att göra rätt. Vi gör det billigare att tanka miljövänligt, sälja solel, och att reparera exempelvis cyklar och kläder.
Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström säger till Sveriges Radio:
Man plankar ju några av Centerpartiets förslag som till exempel kemikalieskatt och så vidare. Men den gröna skatteväxlingen är ju helt glömd.
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson säger att parisavtalet inte har satt avtryck på regeringens budget och säger:
Det är väldigt bekymmersamt att regeringen inte satsar mer på järnvägen. När Socialdemokraterna och Miljöpartiet var i opposition var de upprörda över tågkaoset. Men nu när de är i makten avsätter de inte de resurser som behövs för att fixa järnvägen. Den begränsade och tillfälliga satsning på järnvägsunderhållet som görs räcker inte till på långa vägar. Järnvägsunderhållet måste dubbleras för att komma till rätta med förseningarna.
– Det finns också ljusglimtar i budgeten. Regeringen skriver att energisystemet på sikt ska bygga på 100 procent förnybar energi, vilket vi välkomnar. Borttagandet av kravet på momsregistrering för bland annat privatpersoner som producerar sin egen solel är ett viktigt steg framåt för att solrevolutionen i Sverige ska ta fart. Införandet av REP-avdraget för reparationer är också ett steg i rätt riktning, och en viktig signal om resurseffektivitet.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till