Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Reinfeldt backar från besked om att avveckla Vattenfalls kolkraft

  Foto: Magnus Fröderberg

  På Expressens partiledardebatt i onsdags så svarade samtliga partiledare ja på frågan om Vattenfall ska förbjudas bygga ut kolkraften i Tyskland. Reinfeldt sade sedan om Vattenfalls kolkraft att ” vi kan till och med avveckla den delen om vi kan ha ett handslag om det”. Men nu backar Moderaterna.
  Reinfeldts besked under partiledardebatten skulle inneburit att Moderaterna ändrat sig i frågan.  När Greenpeace i våras frågade partierna om ” Vattenfalls produktion av fossil energi ska fasas ut och alla planer på nya gruvor för att utvinna brunkol ska stoppas” så svarade alla utom Moderaterna och Socialdemokraterna ja. Men igår så förtydligade Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg till Expressen att

  Vi är beredda att titta på en försäljning av den europeiska delen av Vattenfall. I så fall skulle det inte längre vara den svenska staten som bedriver kolkraft eller kolbrytning i Tyskland

  Greenpeace Sveriges chef Annika Jacobsson menar att en försäljning inte stämmer överens med alliansens besked från Expressens partiledardebatt om att Vattenfalls kolsatsningar bör förbjudas

   Den som köper en brunkolsverksamhet gör det för att kunna använda brunkolet. För mig är det inte att ta klimatansvar, säger hon till Expressen.

  Miljöpartiets språkrör Åsa Romson menar att alliansens partiledare ljög under debatten. Hon säger till Expressen:

  Alla partiledare vet att Vattenfall står i anspråk att utöka kolkraften med nya kolgruvor i östra Tyskland. Det är helt enkelt så svårt att försvara den linje som just nu drivs av regeringen att man helt enkelt valde att ljuga

  Här kan du se debatten.  Frågan om Vattenfall kom upp cirka 47:30 in i debatten.
  Just nu håller det statligt ägda Vattenfall på att öppna fem nya brunkolsgruvor och ett nytt kolkraftverk i Tyskland. Företaget släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som Sverige, varje år. Sammanlagt innehåller Vattenfalls nya gruvor 1,2 miljarder ton kol.
  Inte heller Annie Lööf verkar tydligt stå fast vid sitt besked från Expressens partiledardebatt om att Vattenfall ska förbjudas att satsa på kolkraft. I SVT:s partiledarutfrågning svarade hon så här på frågan om hon kan stoppa Vattenfalls nya kolkraftverk och.

  – Vi styr genom övergripande ägardirektiv. Sedan har styrelsen ett ansvar att leva upp till de målsättningar vi har. Och jag upplever att de gör det i dag. De har målsättningen att sänka sina koldioxidutsläpp och investera i förnyelsebar energi och det gör de. Men det är tveksamt att investera miljarder i kolkraft.

  Därefter kom utfrågningen in på en eventuell försäljning.

  SVT: Tveksamt? Är det allt du kan få ur dig, du som är den gröna rösten…?
  – Nej, jag säger också att jag långsiktigt är beredd att sälja den verksamheten.
  SVT: När då?
  – Det avgör marknadsläget.

  Annika Jacobsson är kritisk till Annie Lööfs prat om försäljning.

  Lööf försöker nu två sina händer från klimatvärstingen Vattenfalls smutsiga brunkolsverksamhet i Tyskland genom att prata om försäljning av kolkraftverken och gruvorna. För det första är det ingen som helst klimatåtgärd att sälja verksamheten eftersom det inte påverkar utsläppen, och för det andra har man länge försökt hitta köpare utan framgång, säger Jakobsson.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra