Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Rekordlite is, rekordtidig avsmältning och tinande permafrost i Arktis

  Foto: NASA Goddard Space Flight Center

  Arktis har haft en värmebölja under årets första månader. I stora delar av Arktis har temperaturen under perioden januari-mars varit över 4 grader varmare än genomsnittet för perioden 1951-1980, enligt NASA. I april var genomsnittstemperaturen över 4 grader varmare i delar av Arktis jämfört med  genomsnittet för perioden 1951-1980.

  I januari var genomsnittstemperaturen i Arktis 5,8 grader varmare än normalt för den perioden och i största delen av Alaska var genomsnittstemperaturen 8-10 grader varmare än normalt.

  Att Arktis är ovanligt varmt är inget nytt för i år. Under de senaste 30 åren har Arktis värmts upp snabbare än någon annan del av jorden. Uppvärmningen syns bland annat i istäckets utbredning, permafrostens upptining och Grönlands avsmältning.

  Rekordlite is, rekordtidig avsmältning och tinande permafrost

  Som Supermiljöbloggen tidigare skrivit om så var den arktiska vinterisens utbredning den lägsta någonsin. I februari i år uppmättes isen till 14,22 miljoner kvadratkilometer, vilket är hela 200 000 kvadratkilometer mindre än det senaste bottenrekordet från år 2005.

  Även upptiningen av permafrosten går snabbare än normalt. Forskaren Ted Schuur säger till Washington Post att upptiningen av kemiskt kol i permafrosten är ”several times faster even than our previous measurements have told us.” Den som vill läsa mer om permafrost och vad som händer när den smälter kan läsa Supermiljöbloggens artikel här.

  I år började issmältningen rekordtidigt på Grönland. Redan den 12 april visade mätningarna att över 10 procent av Grönlands is har börjat smälta.  Senast detta hände var 5 maj 2010. Det tidigare rekordet för när mer än 10 procent av isen har börjat smälta slogs alltså med nästan en månad.

  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  FÖRDJUPNING:

  Väderfenomenet El Niño bidrar till att det är rekordvarmt på jorden nu. Men El Niño har troligen en svag påverkan på Arktis, säger klimatforskaren Jeff Knight till The Guardian.

  För den som vill läsa mer om vad som händer i Arktis nu rekommenderas denna artikel i Washington Post. Flera av uppgifterna i vår artikel kommer från Washington Posts artikel.

   

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra