Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Flera satsningar på klimat och naturvård. Men budgeten får kritik från Miljöpartiets egna ungdomsförbund. 
  I torsdags presenterade den nya röd-gröna regeringen sin budget. Totalt så får miljödepartementet 9,9 miljarder kronor för år 2015. Det är 1,4 miljarder mer än den senaste budgeten. I budgeten presenteras tre viktiga satsningar som regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, vill genomföra år 2015. Dessa satsningar är:

  1. Mer pengar till kommunernas klimatarbete. 2015 kommer regeringen att satsa 200 miljoner kronor på lokala klimatinvesteringar och 2016 kommer det att satsas 600 miljoner kronor per år. Satsningen, som Supermiljöbloggen skrivit mer om här, är fram till 2018.
  2. Mer pengar till internationellt klimatarbete. Sverige lägger 4 miljarder kronor på den gröna klimatfonden (GCF) som ska användas till fattiga länders klimatarbete, vilket Supermiljöbloggen skrivit mer om här.
  3. Klimatanpassning för extremväder. År 2015 ska 200 miljoner satsas på klimatanpassning, 150 miljoner ska användas till kommunernas förebyggande arbete och 50 miljoner till en permanent satsning på kunskap och planeringsstöd för klimatanpassning.

  Andra miljöförslag i regeringens budget är:

  • Ytterligare 100 miljoner kronor satsas på investeringsstöd i solceller. Pengarna från den förra regeringens satsning på 210 miljoner kronor mellan år 2013-2016 är i stort sett slut. Den nya satsningen sträcker sig till år 2018.
  • Mer pengar för att nå miljökvalitetsmålen som handlar om biologisk mångfald, hav och vatten. 640 miljoner satsas nästa år på att stoppa skyddsvärd skog från att bli nedhuggen och på att skydda marina områden. Från år 2016 och framåt satsas 590 miljoner kronor. Förutom detta så satsas 350 miljoner kronor på att bevara arter och förbättra skötseln av skyddad natur, och 75 miljoner på per år från 2015 på åtgärder för att förbättra havs och vattenmiljön.
  • ”En energikommission för blocköverskridande samtal om energipolitiken ska tillsättas i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse. Regeringens ingång i dessa samtal ska vara att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering och att Sverige på sikt ska ha 100 procent förnybar energi.”
  • För att det ska vara enkelt och lönsamt för privatpersoner och företag att skapa sin egen förnybara el så införs en skattereduktion på förnybar el från mikroproducenter.
  • Ökade satsning med 75 miljoner kronor år 2015 och 50 miljoner kronor år 2016 på utökad och förbättrad miljöövervakning, det gäller framförallt havs och vattenrelaterad miljöövervakning.

  Klimat och miljöminister Åsa Romson säger om den budgeten att

  – I den nya regeringens budget görs de tydliga satsningar på klimat och miljö som så länge efterfrågats på såväl nationell som regional nivå. Vi är stolta över att få presentera reformer som kommer att frigöra det lokala och regionala engagemanget för energieffektivisering och klimatsmarta lösningar. Samtidigt gör vi de nödvändiga investeringarna i biologisk mångfald och den skog våra barn en dag ska få njuta av.

  Men ena språkröret för Miljöpartiets ungdomförbund, Lorentz Tovatt,  är inte lika imponerad. Han säger till Supermiljöbloggen att:

  Budgeten är verkligen inte tillräcklig. Jämfört med alliansen är den dock ett stort kliv framåt. Men jämfört med vad klimatet tål så måste det till mer. Framförallt behöver miljöskatterna höjas ordentligt. Det är också viktigt att den klimatfinansiering som ska gå till fattiga länder inte tas från andra biståndssatsningar, och att den höjs under mandatperioden. Detta är en hyfsad start, men mycket mer måste till kommande åren.

  Lite mindre förvånande är kanske att Centerpartiets Annie Lööf är kritisk.

  De miljöförslag som vi ser i dag är alla Centerpartiet och alliansens förslag. Det Miljöpartiet har fått i genom vad gäller miljö är en copy paste på Centerpartiet, säger hon till Dagens Nyheter. 

  Från Naturskyddsföreningen för budgeten både ris och ros.

  Den här budgeten är en viktig delseger för alla de som vill skydda hotade djur och växter. Vinnare är också alla som vill kunna ta en skogspromenad och hellre stöta på rik natur än ett kalhygge. Både mer pengar till att skydda skog och även en ny skogsvårdslagstiftning är något som vi har drivit länge. Nu är det upp till alla inblandade att se till så att det blir verklighet, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.
  Regeringen säger att det är tomt i ladorna, men missar den bästa möjligheten att fylla upp dem. Fler gröna skatter gör att förorenaren får betala samtidigt som det ger schyssta spelvillkor för miljösmarta produkter och mer pengar till miljöinvesteringar, men regeringen väljer nu att höja skatten mycket mer på arbete än på miljöskadliga utsläpp, att till exempel höja klimatskatten borde vara en självklarhet  säger Svante Axelsson , generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

  Men budgeten och dess förslag måste godkännas i riksdagen. Men det är inte säkert att budgeten och dess förslag kommer att godkännas i riksdagen där regeringen har en minoritet av platserna. Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson hotar att stoppa regeringens budget eller delar av den. Han säger att han är skeptisk till Regeringens beslut om Förbifart Stockholm och Bromma flygplats.
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.