Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys Nyheter

  S öppnar upp för nya gruvor och utbyggt Arlanda

  Foto: World Economic Forum / Christian Clavadetscher / CC2.0

  Efter regeringsombildningen har Socialdemokraterna redan börjat släppa fram satsningar som kan få stor effekt på Sveriges miljöarbete. Nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson ”älskar gruvor” och vill påbörja förhandlingar med Moderaterna om att bygga ut Arlanda.

  Sveriges nya näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson har inte legat på latsidan under sina första veckor på jobbet.

  Tackar ja till M:s flyginvit

  I förra veckan meddelade Moderaterna att de önskar se ett samarbete mellan S och M om två stora frågor: en utbyggnad av Arlanda och förkortade tider för tillstånds- och miljöprövningar. S säger ja till förhandlingarna, uppger Thorwaldsson till Di.

  M vill att den planerade nedläggningen av Bromma flygplats villkoras med en ny fjärde landningsbana på Arlanda. Samtidigt visar rapporter från både WWF och statens egna utredning att det saknas belägg för att en utbyggnad skulle behövas. Flyget har en mycket stor klimatpåverkan som motsvarar ungefär lika mycket som hela Sveriges personbilstrafik släpper ut under ett år.

  När det gäller miljöprövningarna välkomnas förhandlingarna även av miljö- och klimatminister Annika Strandhäll, så länge det inte innebär sänkta miljökrav:

  Det är otroligt viktigt för det svenska näringslivet om det kan finnas en bred samsyn i Sveriges riksdag. Det skapar mer långsiktiga och trovärdiga planeringsförutsättningar för industrin och näringslivet, säger Strandhäll till Di.

  ”Stort klimatsvek”

  Socialdemokraternas tidigare regeringspartner Miljöpartiet ser inte med blida ögon på den nya Arlandaalliansen:

  Går S högern till mötes är det ett stort klimatsvek, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet, till dagens ETC.

  MP:s utträde ur regeringen har gett S större handlingsutrymme. Det har länge varit känt att de tidigare regeringspartierna dragit ojämnt i ett antal miljöfrågor, där S anklagats för att bromsa klimatomställningen och MP pekats ut som provokatörer. Det har bland annat gällt just flygplatserna – men också politiken för vägbyggen, fossilkrediter och gruvor, där en ny riktning nu snart kan rullas igång.

  Brytning på g – besked om Kallakgruvan väntas

  Karl-Petter Thorwaldsson hade knappt hunnit installera sig på posten som näringsminister innan han sa att socialdemokrater ”älskar gruvor”. Uttalandet fick aktien hos gruvbolaget Beowolf Mining att rusa i höjden. Bolaget vill anlägga en järnmalmsgruva i Kallak/Gállok utanför Jokkmokk, men efter många år av protester från miljöaktivister och samer har förslaget legat orört på regeringens bord sen 2017.

  Den potentiella gruvan har fått nej från länsstyrelsen och FN-organet Unesco har uttryckt oro över att gruvan skulle vara för nära världsarvsområdet Laponia. Nu kan alltså ett besked om Kallak vara på gång, även om Thorwaldsson säger till DN att han inte kan säga när beslut kommer.

  Näringsministern berättar också för DN att han vill att Sverige ska börja bryta så kallade sällsynta jordartsmetaller. Utvinningen av dessa metaller är en knivig fråga ur miljösynpunkt. Å ena sidan behövs jordartsmetallerna i modern grön teknik, till exempel i vindkraftverk och elfordon, å andra sidan innebär nya gruvor mycket stor påverkan på lokalmiljön,.

  Ja, vi har de flesta metaller här som behövs för att klara vår svenska klimatomställning. Men de ska brytas med en mycket sträng miljölagstiftning, så jag kommer att prata mycket med Annika Strandhäll, säger Thorwaldsson till DN.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.