Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så hotas Alperna av det varmare klimatet

  Foto: Eugen Staab

  Om bara 35 år har alla mindre och mellanstora glaciärer i Schweiz smält, menar forskare. Nu rustar lokala samhällen för att ta tillvara smältvattnet så effektivt som möjligt medan det ännu finns kvar.

  Samhällena i Alpernas dalar är ekonomiskt beroende av smältvatten från glaciärerna. Särskilt vinindustrin och jordbruket kommer att drabbas hårt när vattnet försvinner. I samhället Salgesch, som ligger i den glaciärtäta regionen Canton Valais, har invånarna förkortat bevattningsperioden med häften på grund av bristen på smältvatten. Ortsbefolkningen samlar nu in pengar för att bygga en reservoar för att bättre ta tillvara det vatten som finns.

  Det varmare klimatet får även andra dramatiska konsekvenser för Alperna. I Frankrike rapporterar Le Monde (via The Independent) att antalet stenras har ökat drastiskt, vilket tros bero på att permafrosten smälter. På Monte-Blanc, Europas högsta berg, har 150 så kallade instörtningar, det vill säga bitar av berget som störtar samman, skett under sommaren. Rasen sker när värme tränger in i berget, och de är fler i år än under den franska värmevågen 2003. Delar av bergsområdet har stängts av för klättrare på grund av riskerna.

  Om 85 år förväntas bara tio procent av Aletsch, Alpernas längsta glaciär, att finnas kvar.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.