Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Satellitbilder: Industriellt jordbruk står för 27% av global skogsskövling

  Foto: Shankar Raman (CC-by-SA 4.0)

  En ny studie har kartlagt hur mycket industriellt jordbruk bidrar till den globala skogsskövlingen. Siffrorna uppgår till 5 miljoner hektar – en yta lika stor som Costa Rica – varje år.
  Studien, som publicerades i Science i september, genomfördes med hjälp av en nyutvecklad matematisk metod för att känna igen olika former av skogsskövling i satellitbilder. Resultatet visar att ungefär 27% av all skogsskövling mellan 2001 och 2015 gjordes för att bereda plats för storskaliga, industriella former av jordbruk och djurhållning. 
  Sedan tidigare är det känt att att industriellt jordbruk är den största faktorn bakom skogsskövling i tropiska och subtropiska områden. Skog som huggs ned för småskaligt jordbruk kan ofta växa tillbaka om den tillåts, medan skogsområden skövlade för industriella verksamheter är borta för evigt.
  De arter som lever i sådana skogsområden blir därför av med sina habitat, vilket också är en av de mest pådrivande faktorerna till förlust av biologisk mångfald på planeten. I artrika regioner som Amazonas och Sydostasiens regnskogar blir därför skogsskövlingens konsekvenser för biologisk mångfald extra svåra.
  Den nya studien visar dessutom hur omfattningen av skogsskövling varierar regionalt. I Amazonas, där stora delar av regnskogarna huggits ned till förmån för köttboskap och sojabönor, noterades en halvering av den industriella skogsskövlingen mellan 2004 och 2009. En anledning till halveringen kan vara den internationella press som legat på Brasilien i miljöfrågor det senaste decenniet.
  I Malaysia och andra länder i Sydostasien fann man däremot att skövlingen fortsatt öka, framförallt till förmån för palmoljeodlingar. Malaysias regering bannlyste dock nyligen ytterligare expansion av dessa odlingar, vilket ger nytt hopp för Malaysias skogar. 
  De varierande trenderna i inbromsningen av skogsskövlingen gör dock att framtiden ser mörk ut, konstaterar studiens författare. Miljöskyddslagar är svåra att implementera och åtaganden från internationella bolag i miljöfrågor följs med minimala ansträngningar. Världen behöver med andra ord kraftsamla rejält för att hejda den industriella skogsskövlingen.


  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra