Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Schweiz folkomröstar idag: ekofascister vill stoppa invandring – av miljöskäl

  Idag folkomröstar Schweiz om minskad invandring. Men det handlar inte om den sorts omröstning landet hade i våras, med rasistiska förtecken. Istället anges miljön som skäl för initiativet.
  Bakom initiativet står föreningen Ecopop, som funnits sedan 1970-talet. De menar att både världen och Schweiz är överbefolkade. För att lösa detta på en lokal nivå vill de stänga gränserna för all invandring som överstiger en befolkningstillväxt på 0,2 procent om året, vilket betyder ungefär 16 000 personer.
  Den schweiziska miljörörelsen är inte imponerad av argumentationen: varken Miljöpartiet, det liberala Miljöpartiet eller Greenpeace stödjer förslaget. Det gör inte heller knappt någon annan. Till och med högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet, som var initiativtagare till vårens omröstning, avfärdar det. Faktum är att inget av partierna i parlamentet stödjer idén.
  Ecopop ser framför sig en värld där befolkningen växer helt okontrollerat, vilket har svagt stöd i vetenskapen. I själva verket kommer jordens befolkning att stabiliseras runt 9 miljarder människor omkring år 2050.
  Högern menar att initiativet skulle vara katastrofal för ekonomin, där företag får svårt att ta in expertkompetens utifrån och en i allmänhet minskande ekonomi. Vänstern menar att det skulle vara katastrofalt för solidariteten och att man inte löser miljöproblem genom att stänga folk ute och införa hårdare gränskontroller.
  För den som kan franska finns det kampanjfilmer att se, både för och emot.
  SVT och DN skriver också.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.