Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Secondhand 200 gånger mindre klimatskadligt än nyproducerat

  Kläder Foto: Pixabay (CC0)

  I senaste Återbruksbarometern har Björkåfrihet undersökt sina utsläpp och jämfört dem med utsläpp från nyproducerade plagg.

  Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå, har gett ut Återbruksbarometern 2019 för att ge en utökad bild av secondhand-handelns klimatpåverkan. I analysen, som inte gäller kundens egen resa till och från butik, användning och avfallshantering, framkommer att ett par nyproducerade jeans orsakade samma utsläpp som 197 par secondhand-jeans.

  En nyproducerad t-shirt släpper ut 2 kg co2e, medan en t-shirt från secondhand släpper ut 0,01 kg. Motsvarande siffra för jeans är 9,2 kg vs 0,05 kg, för klänning 15,2 kg vs 0,05 kg och för en jacka 17,2 vs 0,04 kg.

  I rapporten lyfts flera studier som menar att den enskilt viktigaste parametern att åtgärda för att minska klimatpåverkan från konsumtionen är att minska konsumtionen av nytillverkad textil.

  Slutsatser från rapporten:

  • Secondhand-kläder är 194-394 gånger mindre klimatskadliga än nyproducerade kläder, beroende på typ av plagg.
  • Skillnaden mellan återanvändning och återvinning behöver vara tydlig för alla, till exempel en lagstiftning som tydligt prioriterar återanvändning före återvinning.
  • Insamlingen och sorteringen av textil behöver bli större och bättre för att Sverige ska möta hållbarhetsmålen.
  • Hur det producentansvar som många riksdagspartier pratar om kan komma att genomföras i praktiken, kommer få en enorm påverkan på möjligheterna att öka återanvändningen i samhället eller att utveckla de sorteringsprocesser som måste ligga till grund för framtida återvinningsteknik av textilfibrer.
  • Om second hand var normen idag, skulle människors resor till och från butik vara den största klimatboven.

  SMB gillar klimatvänligt. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!