Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  De gör ett ännu bättre jobb än skogar på land, enligt en rapport från mars i år av UNESCO. Innebär detta att undervattensskogar är viktigare kolsänkor än skogarna på land?

  I rapporten undersöks hur koldioxid fångas upp av jordens havs- och kustekosystem. Forskning av Carlos Duarte, rapportens författare och marinekolog vid King Abdullah University i Saudiarabien, visar att en hektar sjögräs kan suga upp lika mycket koldioxid varje år som 15 hektar regnskog. Totalt är cirka 33 miljarder ton koldioxid (cirka tre fjärdedelar av världens utsläpp 2019) lagrat i planetens undervattensekosystem.

  En anledning till att marina ekosystem är så effektiva kolsänkor är att sjögräs- och mangroveskogar är tätare än skogar på land. De kan också fånga flytande skräp och organiskt material, som lägger sig på havsbotten och kan fördubbla mängden kol som lagras in i dessa ekosystem.

  Undervattensskogarna har också en annan fördel, skriver The Economist. Till skillnad från skogar på land brinner inte ekosystem under vattenytan. Klimatförändringarna intensifierar skogsbränder runt om i världen och när skogar brinner släpps deras lagrade kol tillbaka till atmosfären.

  Undervattensskogarna må vara ogenomträngliga för bränder, men de är fortfarande sårbara för värme, och stormar. En marin värmebölja i Australien 2010 och 2011 skadade en tredjedel av världens största sjögräsäng, Shark Bay, som också är ett världsarv. I maj 2020 förstörde cyklonen Amphan 1500 kvadratkilometer mangroveskog på gränsen mellan Bangladesh och den indiska delstaten Västbengalen. Under de närmaste tre åren visade fältstudier att det upprotade sjögräset släpper ut kol till atmosfären.

  Förutom att fungera som svampar för växthusgaser verkar mangroveskogar också som buffertar för sårbara strandlinjer och skyddar dem från stormar som tränger in från öppet hav. En studie av 59 subtropiska länder uppskattade att genom att dämpa vågor och tillhandahålla naturliga hinder för stormar förhindrar mangroveskogar mer än 65 miljarder dollar i egendomsskador varje år och hjälper till att skydda mer än 15 miljoner människor.

  Idag förstörs mellan två och sju procent av havens kolsänkor varje år. Mangroveskogarna och sjögräsängarna förstörs fem till tio gånger snabbare än regnskogen, visar ny svensk forskning från Göteborgs Universitet.

  Lyckligtvis finns bevis för att det är möjligt att återställa skadade undervattensskogar. Under Vietnamkriget förstörde en cocktail innehållandes bland annat napalm mer än hälften av mangroveskogen i Mekongdeltat. Ett intensivt efterkrigsplanteringsprogram kunde återställa ekosystemet inom två decennier.

  Forskningen tyder på att undervattensskogar, såsom mangrove och sjögräsängar, verkar vara mycket viktiga kolsänkor. Även svenska sjögräsängar har stor kapacitet att lagra kol. Det blir alltså viktigt att satsa på att bevara och skydda de här hotade ekosystemen som effektiv klimatåtgärd.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.