Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sjöstedt om Ojnareskogen: ”Det är nu det visar sig om regeringen är grön, eller grå”

  Foto: Kalle Larsson

  I sitt sommartal pratade Vänsterpartiets ledare bland annat om Ojnareskogen på Gotland, om Vattenfalls kolkraft i Tyskland och om Sveriges bidrag till klimatförhandlingarna i Paris.

  I Umeå höll i dag Jonas Sjöstedt sitt årliga sommartal (pdf). Han inledde med att prata om miljön och klimatet. Bland annat sa han så här när han kom in på frågan om Ojnareskogen, det omstridda området på norra Gotland som regeringen väntas fatta beslut om i veckan huruvida det ska skyddas eller öppnas upp för kalkbrytning:

  – Det är nu det visar sig om regeringen är grön, eller grå. (…) Stefan Löfven och Åsa Romson: Gör inte fel här! Ett sådant misstag kan inte repareras. Gör istället Ojnareskogen till nationalpark.

  En annan viktig fråga som ligger på regeringens bord är styrningen av det statliga energibolaget Vattenfall. Vänsterpartiet är ett av de partier som är kritiska mot att Vattenfall planerar att försöka sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland, och Jonas Sjöstedt förklarade i sitt tal att ”de tyska kolkraftverken och dagbrotten ska stängas, inte säljas och drivas vidare av någon annan”.

  Jonas Sjöstedt poängterade att ingen fråga är viktigare än klimatfrågan just nu, och att Sverige borde åka till de internationella klimatförhandlingarna i Paris i december med mer i bagaget än vad som nu verkar vara fallet.

  – I december ska världens makthavare samlas i Paris för nya klimatförhandlingar. Dit ska även den svenska regeringen åka med miljöminister Åsa Romson i spetsen. Jag önskar att Sverige kunde åka dit som pådrivare och föredöme. Men tyvärr är det inte så. Sverige har ingen annan åsikt än den som EU har – och det är en ganska ljummen välling.

   

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra