Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys Dumheter Nyheter

  Skräckdokument visar klimatplaner hos högern i USA

  Med en republikansk president här från 2025 finns risk för kraftiga ökningar av de amerikanska koldioxidutsläppen. Foto: Pixabay

  Den djupt konservativa amerikanska tankesmedjan The Heritage Foundation smider kraftfulla planer inför en eventuell seger för republikanerna i valet nästa år. Enligt en omfattande rapport ska alla former av förnybar energiproduktion försvåras till förmån för satsningar på kol- och naturgasbaserad elproduktion.

  Det är tidningen Politico som skriver om det ödesdigra programmet, döpt till Project 2025.

  Arbetet med att ta fram det tjocka dokumentet har letts av Paul Dans, en tidigare tung tjänsteman i förre presidenten Trumps administration. Han beskriver i ett uttalande Politico Project 2025 som ”en krigsplan, en komplett karta för den nya presidentens första 180 dagar.”

  Enbart en snabb titt på förslagen inom energi- och klimatpolitiken räcker för att sända kalla kårar. Tankesmedjan visar på en vilja att i det närmaste demolera alla hittills trevande och otillräckliga försök att börja ställa om USA:s olje- och kolstinna ekonomi i klimatvänligare riktning.

  Kraftiga satsningar på kol och olja utlovas

  Det här vill man bland annat snabbt införa:

  Kraftig satsning på naturgasbaserad elproduktion. Stöd för utbyggnad av elnätet mot till exempel kolkraftverk. Minskade summor till statliga projekt för förnybar energiproduktion. Stopp för statligt stöd till förstärkningar av eldistributionen från förnybara elproduktionsanläggningar. Förbud för delstaterna att kopiera och införa de hårda Kaliforniska reglerna för avgaser från personbilar.

  Politico konstaterar att Project 2025 går mycket djupare än så, och tycks syfta till en mycket kraftig omdaning av federal politik om bara chansen ges. Många av förslagen har ”laserskarp skärpa” heter det.

  Konservativa organisationer vill uppnå mer fundamentala förändringar – man vill få bort statliga myndigheter från frågor som rör folkhälsoskydd och hanterar miljöregleringar, för att kunna tillmötesgå de industrier man fått uppgiften att göra översynen åt. Det säger Andrew Rosenberg, tidigare chef inom amerikanska meteorologiska institutet NOAA i artikeln.

  Kravet att USA snarast möjligt förändrar sin energi- och transportsektor om klimatomställningen ska få fart kan inte nog betonas. USA är världens näst största utsläppare av fossil koldioxid efter Kina, och i kraft av den långa perioden som stor oljebaserad ekonomi, det land med det högsta historiska utsläppssaldot.

  Stor minskning av USA:s utsläpp räcker inte ändå

  USA:s utsläpp, som var 4,3 miljarder ton år 2020 enligt Globalis.se (Kina noterar 11 mdr ton) har de facto minskat, inte helt obetydligt, under senaste decenniet. 2010 noterades USA släppa ut 5,4 miljarder ton enligt samma räknemetod och källa.

  Det amerikanska bidraget till uppvärmningen, och den starka betydelsen för världsekonomin, gör likafullt landet till en av de absolut viktigaste globala huvudspelarna i klimatkrisen – sannolikt den viktigaste.

  Först i höstas kom ett verkligt omfattande initiativ till klimatomställning. President Biden presenterade då IRA, Inflation Reduction Act, med storskaliga satsningar på att bygga om infrastruktur och energisystem för att klara Parisavtalet. Delmålet 2030 var att halvera utsläppen jämfört med 2005.

  Paketet som antogs av senaten var värt närmare fyra biljoner svenska kronor och består i hög grad av subventioner och stöd till näringslivet för att satsa på förnybar teknik. Inte tillräckligt för att nå klimatmålen, men ändå enligt bedömare den första verkligt betydelsefulla klimatsatsningen av en amerikansk administration, skrev DN.

  Men med en republikansk president i Vita huset från och med 2025 verkar det mycket troligt att IRA skrotas och att andra miljö- och klimatförordningar alltså också åker ut i avloppet.

  Även i en tid när inte minst USA och dess befolkning fått smaka på hårda effekter i form av extrema värmeböljor och oväder som klart kopplas till den antropogena uppvärmningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.