Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Skräp blir fråga för miljöministern

  Flera bedömare menar att lagen mot nedskräpning inte fungerar. 

  Supermiljöbloggen skrev häromdagen om Håll Sverige Rents undersökning som visar att polisen inte har möjlighet att prioritera nedskräpningen i samhället och att endast något hundratal personer dömts till böter med hjälp av den nya lagstiftningen sedan den togs i bruk för drygt två år sedan.

  I Dagens Nyheter kommenterar i dag Filippo Bassini, chef över miljöbrottsgruppen på Länskriminalpolisen, svårigheterna för polisen att jobba med denna fråga.

  – Jag tror inte att lagstiftarna förstår hur svårt det är för våra patruller att ägna sig åt den här typen av brottslighet. De tror att vi bara kan åka ut och bötfälla dem som kastar glasflaskor i naturen, men det krävs övertygande bevisning för att utfärda böteslappen, och det är inte så lätt, säger Bassini till DN.

  Håll Sverige Rent har föreslagit särskilda ”skräpvakter”, ungefär på samma sätt som vi i dag har P-vakter. Om detta är en möjlig väg framåt kanske vi kan få svar på snart. I veckan lyftes nämligen nedskräpningsfrågan upp på högsta politiska nivå, då i en skriftlig riksdagsfråga till miljöminister Lena Ek, där Christina Oskarsson (S) skriver att lagen mot nedskräpning framstår som både tandlös och misslyckad.

  Om bristerna finns i lagstiftningen, i tillämpningen eller i straffvärdena kan säkert diskuteras. Nuvarande lagstiftning och hur den tillämpas har i vilket fall ingen preventiv verkan och måste därför ses över.

  Vilka nya initiativ avser statsrådet ta i fråga om lagstiftning eller andra åtgärder mot nedskräpning?

  Svar väntas inom kort.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!