Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    SMB granskar Unionen: Resor och energipolitik

    Under första maj gör SMB en minigranskning av Unionen, IF Metall, och LO. Med hundratusentals medlemmar har förbunden stor makt att driva en hållbar utveckling framåt – eller sätta käppar i hjulet för nödvändiga åtgärder.
    Med stor makt kommer stort ansvar, så tar fackförbunden ansvaret kring miljö och klimat som de borde? Vilka miljöfrågor driver de egentligen? Det försöker SMB reda ut.
    Se alla inlägg från SMB:s minigranskning här.

    • Fackförbund: Unionen
    • Medlemmar: ca 650 000
    • Yrkesgrupper: Blandat

    Bakgrund: Unionen är Sveriges största enskilda fackförbund med 650 000 medlemmar, men även ett av Sveriges yngsta, grundat 2008. Fackförbundet samlar medlemmar från stora delar av det privata näringslivet och ingår i samarbetsorganisationen TCO (Tjänstemännens centralorganisationen). Till skillnad från de traditionella fackförbunden så specialiserar sig de inte på specifika yrkesgrupper, utan försöker istället att samla så många yrkesgrupper som möjligt under samma tak.

    Unionens miljöarbete

    Schysst resande

    Hur skickliga är då det unga och framgångsrika facket på miljöarbete? Tyvärr har Unionen tunt material om deras miljöarbete på såväl deras hemsida som i rapportform. Av de många samarbeten som Unionen deltar det i berör endast projektet Schysst resande miljöfrågan. Projektet syftar till att lyfta de sociala och ekonomiska baksidorna av resande i världen och är ett samarbete mellan Hotell- och restaurangfacket, Fair Action, IOGT-NTO-rörelsen, Svenska kyrkan och samarbetsorganisationen Union-to-union.
    En av punkterna som projektet ska lyfta är resandets utsläpp. Flygresenärer uppmanas att vara mer medvetna om flygresandets stora utsläpp och ges dessa rekommendationer på Schysst resandes hemsida:

    • Flyg mer sällan, stanna borta längre.
    • Res med miljön i åtanke när du är på plats. Tåg är ett bra alternativ.
    • Direktflyg är alltid är att föredra, framför en resa med mellanlandning.
    • Testa din klimatpåverkan och se hur du kan minska den på: www.klimatkontot.se
    Energipolitik

    Förutom det samarbetet så har Union sedan kongressen 2008 arbetat med att utforma en egen energipolitik. Under kongressen antogs detta stycke:
    ”Vi i Unionen ska bidra till att miljö och klimatfrågor tas på allvar och att företagen tar ansvar för en god etik i relation till sina anställda och sin anställda och sin omvärld”.
    Den första rapporten släpptes 2009 med titeln En energipolitik för Unionen – riktlinjer, och är ett samarbete mellan Unionen och ett antal representanter från Sveriges största energiföretag. Syftet med rapporten är att den ska agera som stöd internt inom Unionen i arbetet med energipolitiska frågor, men även att lägga rekommendationer för nödvändiga satsningar inom den svenska energipolitiken. Rapporten tar upp miljöhänsyn som ett delperspektiv, men fokuserar väldigt lite på det. Fokus ligger snarare på att skapa en stabil och billig energitillgång, och om möjligt ska detta ske med förnybara källor.
    Ett förslag som sticker ut i rapporten är dess stöd för naturgas och etanol som ett tillfälligt alternativ till brukandet av råolja. Utvinningen av naturgas har kritiserats hårt de senaste åren för de konsekvenser det fått på miljön och omkringliggande och naturen. Även etanol har starkt kritiserats eftersom de grödor som använts för att skapa bränslet kan tas från regioner med matbrist, och har i sådana fall bidragit till hungersnöd.
    Även om rapporten har rätt när den säger att utvinningen av naturgas och användandet skulle vara fördelaktigt före användandet av råolja, så handlar det om att satsa på ett rätt problematiskt alternativ samtidigt som möjligheterna för att istället satsa på förnybara bränslekällor är goda.
    Rapporten har under åren uppdateras ett antal gånger fram till hösten 2016 när Unionen släppte den korta kompletterande rapporten Energipolitiska riktlinjer: Tillämpning. 2016 års verksamhetsberättelse, den senaste som finns tillgänglig på Unionens hemsida, nämner varken miljö eller klimat överhuvudtaget.

    Sammanfattning

    Unionen har tagit ett antal ställningstagande för att arbeta internt och externt med miljöfrågor i relation till sina branscher, men inte i större utsträckning. Dessa ställningstagande har dock varit få och diffusa med tanke på att Unionen är Sveriges största fackförbund och organiserar allt från flygvärdar till skogsarbetare, och är inte tydligt nog för att vara i linje med det stycke de klubbade igenom under kongressen 2008.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.