SMB på bokmässan: Klimatkris och handlingskraft hos unga
Hur ser unga människor på klimatkrisen? Och hur kan framtidsoro bli handling? Detta var några av de frågor som diskuterades i ett samtal lett av journalisten Shora Esmailian vid den nyss avslutade Bokmässan i Göteborg. Gäster var författarna Nora Dåsnes och Elin Ek, båda aktuella med böcker där starka unga tjejer tar upp kampen för klimatet och mot den vuxna generationens själviskhet.
Trettonåriga Bao är huvudperson i Nora Dåsnes ”Låt skogen leva!”. När Bao förstår att skogen bakom hennes skola ska bli parkeringsplats blir hon först rasande. Sedan organiserar hon motståndsrörelsen mot beslutet. Nora Dåsnes berättar om sin egen frustration över att de vuxna vetat om klimathotet sedan 1992 och inte gjort något åt det.
I Elin Eks ”Athena. Barndom i fara!” tar trettonåriga aktivisten Athena upp kampen för klimatet och mot de vuxnas likgiltighet. Elin Ek, för många även känd som Grynet i Grynets show, lyser av engagemang på scenen och förklarar att vi måste ifrågsätta hur barn, djur och natur ständigt offras i namn av samhällets utveckling. Hon menar att det finns något glorifierat över klimataktivister, vilket är helt fel. Barn ska inte lösa klimatkriser. Att vuxna är passiva och barn tvingas kliva in och ta hela ansvaret är en galen ansvarsfördelning.
Barn ska inte lösa klimatkris. De ska tugga tuggummi och göra listor. Det är de vuxna som måste ta ansvar!
Elin Ek i författarsamtal på Bokmässan 2023.
Vanmakt och ilska när 17-åringar möter politiska beslut
Båda författarna beskriver under samtalet sina personliga erfarenheter av vanmakt när miljöfientliga beslut fattas. Vad kan du egentligen göra när du är under 18 år frågar de sig? Ge upp? Många unga känner vanmakt när beslut som de instinktivt upplever som fel mot naturen tas i demokratins namn. De vuxna använder svåra ord och meningar. Och barn – för det är barn – får kämpa mot jurister och byråkrater. Det är en ojämn kamp. En del ger upp, andra tar till civil olydnad.
De unga möter passiva föräldrar
Författarna beskriver den ångest och oro som kommer när barn förstår att deras framtid är hotad. Och många lever redan idag mitt i svåra klimatförändringar, samtidigt som vuxengenerationen inte verkar ha förstått och framförallt inte agerar tillräckligt. Föräldrar bryr sig om oron, men gör inget åt orsakerna till den.
Jag är din mamma, Bao, det är klart att jag bryr mig! Speciellt nu när du är så rädd och arg!
Föräldern till huvudpersonen Bao i Nora Dåsnes ”Låt skogen leva!”
Bao låter sig inte tröstas och vill inte bli lugnad. Hon vill att de vuxna hjälper henne att ändra på det som gör henne rädd.
Jag vill inte sluta vara rädd! Fattar du inte? Jag vill inte bli likgiltig som du! Jag vill inte glömma att det brinner!
Bao i Nora Dåsnes ”Låt skogen leva!”
Klimatångest utan att lämna läsaren i sticket
En viktig fråga för såväl Nora Dåsnes som Elin Ek är att berätta om klimatångest utan att lämna läsaren i sticket. Men hur kan då litteraturen stärka barn? Elin Ek berättar:
Jag har bestämt att barnen alltid måste klara det i mina böcker. Det är mitt sätt att skapa hopp.
Elin Ek i författarsamtal på Bokmässan 2023.
Nora Dåsnäs menar att det är viktigt att beskriva ilska och raseri i litteraturen. I Dåsnes bok omvandlas sorgen över beslutet att ta bort skolskogen till ilska. Hon beskriver hur en av bilderna från boken ”Låt skogen leva!” orsakade kraftig debatt när den gavs ut i Norge. En del ville ta bort litteraturen från skolorna och menade att ungdomar uppmanades till civil olydnad och motstånd. Men Elin Ek och Nora Dåsnes är tydliga med att böcker för unga behöver visa att unga både kan förstå och agera. Och att båda författarna landar i civil olydnad som åtgärd handlar mycket om att detta är ett av de få verktyg som barn har att ta till när de vuxna inte tar sitt ansvar.
Platser som betyder något skapar engagemang
Författarna fick också frågor om varifrån de fått sitt eget engagemang. Nora Dåsnes svar kommer snabbt och enkelt. Det finns platser i oss som vi lärt oss att tycka om som barn. Och för Nora Dåsnes var det skolskogen. Platsen bakom skolbyggnaden, där frihet och lek fick fritt spelrum.
Skogen är en fristad för lek. Mitt naturengagemang kommer från en plats jag gillar: skogen.
Nora Dåsnes i författarsamtal Bokmässan 2023.
För den som vill läsa böckerna från boksamtalet:
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till