(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

SMB reder ut issmältningen runt Sydpolen

Foto: Jürgen Lottenburger

Vi kan ofta läsa om smältande isar som höjer havsnivån, ändrar havscirkulationer och gör att den biologiska mångfalden kring polerna minskar. Men vad är det egentligen för skillnad på is och is, och hur kommer det sig att vissa isar smälter snabbare än andra och vissa till och med växer i storlek?

Några forskare vid Earth & Space Research och University of California har publicerat en artikel (eng) för att reda ut vad det är för skillnad på olika isar i Antarktis. Framförallt finns det tre olika typer av is man pratar om i Antarktis; havsis, antarktiskt istäcke och flytande ishyllor.

Havsisen är den tunnaste av de tre, enbart runt 1 meter tjock och bildas av havsvatten längs kusterna under årets kallaste månader. Isen är ofta täckt av snö och merparten smälter under årets varmare delar. Havsisens avsmältning är ingenting som nämnvärt påverkar havsnivåerna, i och med att det bildas därifrån.

Det antarktiska istäcket, eller landisen, som den även kallas, har utvecklats under tusentals år och bygger på lager-på-lager-principen, där snö packas på varandra under åren och slutligen bildar is av trycket. I genomsnitt är landisen 2 km tjock, men kan bli upp till 4 km på vissa ställen. Det är även här glaciärer bildas, då trycket från isen ovanpå blir så stor att den underliggande börjar röra på sig mot havet. Väl framme vid kusten släpper isen från berggrunden och flytande hyllor bildas, vilket då blir den tredje formen av is, ishyllor. Av det totala istäcket är ungefär 10 procent flytande ishyllor.

Eftersom en ishylla flyter, precis som havsis, påverkas inte havsnivån direkt av att att dess volym ändras (Arkimedes princip). Som artikeln beskriver, kan reducering av ishyllorna leda till snabbare flöde av grundad is till havet vilket höjer havsnivån, som att tillföra extra iskuber till ett glas vatten.

9120943_orig
Foto: Helen Amanda Fricker

Vad forskarna idag kan se är att havsisen, det vill säga den tunnaste isen, faktiskt ökar vid Antarktis kuster, medan istäckena och ishyllorna vid både Antarktis, Arktis och Grönland istället minskar. Likaså minskar även områden med permafrost och glaciärer. Troligtvis beror den ökade avsmältningen vid Antarktis på mer västliga vindar som gör att varmare djuphavsvatten kommer upp till ytan. Vindarna driver även bort den nybildade havsisen från kusterna vilket gör att istäcket blir mer exponerat för varmt vatten. Dock kan det varma vattnet snabbt kylas ner under vintern, vilket gör att bildningen av havsis har visat sig öka.


Skillnad mellan Arktis och Antarktis

De geografiska förutsättningarna skiljer sig mellan den södra och norra polen, vilket gör att båda isarna är starkt påverkade av klimatförändringarna, men av olika anledningar. Antarktis (Sydpolen) är en isolerad kontinent omgiven av is medan Arktis (Nordpolen) är ett hav täckt av is och omgivet av landområden.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra