Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Solkraft nu lönsamt utan subventioner

  De närmaste åren kommer flera länder uppleva en revolution på elmarknaden när solcellerna tar över en stor del av energiförsörjningen, det förutspår ett av världens största finansbolag UBS. Och det kommer att ske även om staten inte skjuter till några pengar.

  I en rapport med titeln ”The unsubsidised solar revolution” argumenterar UBS för att solel redan idag är lika billigt som el från elnätet i södra Tyskland och medan priset på solceller förväntas fortsätta falla räknas priset på el från elnätet att stiga. Därmed tror UBS att solceller kommer att bli en självklarhet på taken i Tyskland, Italien och på lite längre sikt även Spanien, av rent ekonomiska skäl.

  Redan 2020 skulle 18 % av elkonsumtionen i de här länderna kunna komma från solkraft, och de företag och hushåll som då väljer att investera i solceller på sina tak kommer få sin el 30 % billigare, siffror som är beräknade utifrån ett scenario utan subventioner.  Prisskillnaden mellan el från elnätet och från solkraft kommer bli extra tydlig om ett par år när priset på batterier har sjunkit, menar UBS. Då kan konsumter välja att spara energi och använda sin egenproducerade el under de perioder då priset från elnätet är som högst, något som kommer leda till kraftigt minskade vinstmarginaler för elbolagen, men en stor vinst för miljön och de människor som valde att satsa på förnybart.

  Bilden nedan illustrerar den beräknade prisskillnaden. PV = solceller.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!