Stämd på miljoner dollar av oljebolag: Greenpeace USA till rättegång
I veckan inleddes en rättsprocess mot Greenpeace USA, som kan stå dem så pass dyrt att de tvingas lägga ned. Oljebolaget Energy Transfers har stämt miljöorganisationen på drygt tre miljarder kronor efter protester mot bolagets oljeledning genom ett urfolksreservat i North Dakota.
2014 ansökte bolaget Energy Transfer om att bygga oljeledningen Dakota Access Pipeline, från North Dakota till den Mexikanska gulfen. Utöver ytterligare fossilberoende, och ett steg längre ifrån Parisavtalets mål om att hålla globala uppvärmningen under två grader, finns ett annat stort problem. Oljeledningen korsar en flod i området Standing Rock, ett reservat som tillhör ursprungsbefolkningen.
Under protester 2016 med tusentals människor och med stöd av över 300 urfolksstammar, stoppades till slut utbyggnaden av dåvarande presidenten Barack Obama. Men när Donald Trump kom till makten fick ledningen åter grönt ljus.
Energy Transfers stämningsansökan från 2017 är nu uppe i domstol i North Dakota. De anklagar Greenpeace för protesterna 2016, och säger sig ha förlorat 300 miljoner dollar som följd. Greenpeace skriver i ett pressmeddelande att rättsprocessen har kopplingar till president Donald Trumps vilja att expandera oljeproduktionen i landet. Energy Transfers rättegång ”försöker skriva om historien om den urfolksledda protesten vid Standing Rock och kan ha en skadlig inverkan på yttrandefriheten i USA och internationellt” står att läsa i ett pressmeddelande från Greenpeace. Organisationen beskriver den här typ av stämningsansökan som ett försök att dränka ideella organisationer i pappersarbete och juridiska avgifter, för att pressa dem mot konkurs.
Utöver den inverkan som den här stämningen kan ha på Greenpeace-enheterna är en av de mest oroande sakerna med fallet att det kan skapa farliga nya rättsliga prejudikat som kan hålla alla deltagare i protester ansvariga för andras handlingar vid dessa protester. Och man kan föreställa sig att detta skulle ha en allvarligt avskräckande effekt på alla som vill delta i protester”, säger Deepa Padmanabha, senior juridsk rådgivare på Greenpeace USA.
Enligt ett mail till Dallas Morning News skriver Energy Transfers att stämningsansökan handlar om att Greenpeace inte har följt lagen. De tar avstånd från påståenden om att de försöker tysta yttrandefrihet, och att de ”stöder alla amerikaners rätt att uttrycka sina åsikter och protestera lagligt.”

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till