Stämningar mot journalister och klimataktivister ökar i Europa
Stämningsansökningar mot journalister och aktivister som driver klimatfrågor ökar runt om i Europa, visar en ny rapport.
Stämningar mot journalister, aktivister och offentliga övervakningsorgan blir allt vanligare i europeiska länder. Det visar en årlig rapport från Coalition Against SLAPP:s, som har gjorts i samarbete med organisationen Daphne Caruana Galizia Foundation. Enligt rapporten registrerades 1 049 stycken stämningsansökningar mot offentligt deltagande gentemot privatpersoner, journalister och icke-statliga organisationer mellan 2010 och 2023 i 41 olika europeiska länder.
Stämningsansökningar mot offentlig deltagande kallas även SLAPP:s (Strategic lawsuits against public participation) och är rättsliga processer som initieras av politiker, företag eller andra offentliga aktörer mot privatpersoner, journalister eller icke-statliga organisationer. De fungerar som strategiska stämningar för att få privatpersoner att sluta driva en fråga som går emot ett företags eller politikers intresse. Enligt Politico utfärdades de flesta stämningar under 2023 av företag. Politiker stod för ungefär en tredjedel av stämningarna under 2023.
SLAPP:s ökar i Europa trots EU-direktiv
En problematik med SLAPP:s är att de kan användas som en form av censur av aktivister och journalister, vilket i sin tu begränsar vissa sociala och politiska hållningar från att lyftas i den offentliga debatten. Företag och politiker har oftast större finansiella resurser, vilket de kan utnyttja genom att driva utdragna rättsprocesser som privatpersoner och icke-statliga organisationer inte har råd att finansiera. EU har tidigare utfärdat olika direktiv för att begränsa SLAPP:s, i syfte att skydda journalister och aktivister från censur. Men trots tidigare EU-direktiv fortsätter antalet stämningsansökningar att öka. Bara under 2023 registrerades 166 SLAPP:s runt om i Europa.
Klimataktivister och journalister mest utsatta
Av de 41 europeiska länder som ingått i analysen var det i Italien, Rumänien, Serbien och Turkiet som flest strategiska stämningsansökningar har utfärdats mot oberoende sociala organisationer, journalister och privatpersoner. Reportrar, redaktörer, och medieföretag var den mest utsatta gruppen, enligt rapporten. Framförallt blir journalister och aktivister som driver klimatfrågor stämda i högre utsträckning än personer som driver andra politiska eller sociala frågor.
”Klimatförändringar och miljöfrågor är ett ämne som kan få riktigt stora konsekvenser för företag. Och när journalister eller civilsamhället rapporterar om missförhållanden eller klimatpåverkan kan det ha en enorm effekt på företag och det är därför de går snabbt fram och vidtar extrema åtgärder för att tysta dem”, säger Emma Bergmans, policy- och påverkansrådgivare för Free Press Unlimited, i en intervju till Politico.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till