Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stater och företag blir stämda över klimathotet

  Sedan 1990 har över 1300 stämningsansökningar i 28 länder förts mot företag och stater med koppling till global uppvärmning.

  Detta visar en rapport från det londonbaserade Granthaminstitutet. Överhängade majoriteten, över 1000 stycken, har tagits fram i USA, men det finns även flera viktiga fall i resten av världen.

  Att vi håller våra regeringar och företag ansvariga för att  de misslyckats med att motarbeta klimatförändringar har blivit ett global fenomen. Individer och miljögrupper tvingar regeringar och förerag till domstol för att de misslyckas agera på klimathotet… Antalet länder där individer tar klimatförändringen till domstol kommer troligtvis öka, säger Joana Setzer, medförfattare till rapporten, till the Guardian.

  Ett viktigt mål från 2015 slog fast rätten för Pakistans invånare att få tillgång till vatten, mat och energisäkerhet under nya klimatförhållanden. Ashgar Leghari, en bonde i södra Pakistan, ställde staten inför rätta och vann. En av vinsterna av domen var införandet av Pakistans klimatkommision.


  Supermiljöbloggen skriver om den globala miljöjuridiken. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!