Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Strandade grindvalar fulla av gifter

  Foto: Adam Li /NOAA Photo Library

  I september 2012 spolades ett flertal döda grindvalar upp på de skotska stränderna. Forskare som undersökt valarna kan nu konstatera att höga halter av kadmium och kvicksilver har hittats i dem, tungmetaller som kommer från mänskliga föroreningar. 

  Höga halter av kadmium har hittats i flera av de grindvalar som spolades upp längs den skotska kusten för några år sedan. Forskarna har nu kommit fram till att valarna absorberar tungmetallen i hjärnan, men också i andra viktiga organ.

  Det som tidigare har varit känt är att kadmium kan penetrera hjärnan hos nyfödda valar och foster. Nu finns även bevis för att tungmetallen kan påverka vuxna individer, skriver The Guardian.

  Enligt Naturvårdsverket ger kadmium framförallt skador på njurarna hos människor och kan resultera i benskörhet. Många av de största utsläppskällorna har reducerats de senaste decennierna, men då ämnet finns kvar i miljön sker fortfarande exponering och det tas upp av både växter och djur.

  Vi fick möjlighet att samla in ett utan motstycke antal vävnadsprover från alla de stora organen, inklusive hjärnan, och som ett resultat kan vi se för första gången de långvariga effekterna av exponering hos däggdjur av miljöföroreningar, sa Dr Eva Krupp, den person som leder utredningen om de strandade valarna 2012.

  Forskarna vill även varna för möjligheten till för höga halter av kvicksilver, något som ökar i koncentration med åldern. Även här var halterna långt över farlig nivå, halter så höga att de skulle kunna orsaka svåra neurologiska skador hos människa.

  Precis som en ökad koncentration av kvicksilver i hjärnan när valarna blir äldre kan vi se liknande effekt med kadmium, vilket inte tidigare har rapporterats, säger Krupp. Det är känt att kadmium kan penetrera blodhjärnbarriären hos nyfödda eller under utvecklingsfaser, men det var inte känt att göra det hos vuxna. Våra resultat är viktiga då vi för första gången kan visa att kadmium finns i hjärnvävnaden och att nivåerna ökar med åldern.

  Kvicksilver är även det tillsammans med sina olika föreningar, framförallt metylkvicksilver, väldigt skadligt för miljön. Ämnet ger skador på hjärnan och nervsystemen och ackumuleras uppåt i näringskedjan. De svenska utsläppen har minskat rejält de senaste decennierna, men då det kan färdas långt är nedfallet över Sverige fortfarande stort,

  Krupp menar att ämnet selen, som fungerar som kroppens försvar mot skadliga kemikalier, inte är tillgängligt på samma sätt hos äldre individer och därför ger ett minskat skydd med åldern.

  I och med att föroreningarna av farliga kemikalier i haven ökar kan det leda till stress för valarna och vara orsaken till de strandningar som skett de senaste åren. Dock är den exakta orsaken till händelserna inte fastställd.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra