Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Studie: Mångfald av växtätande fiskarter viktigt för korallrev

  Foto: Lolame / pixabay.com

  Forskare har slagit fast att flera olika växtätande fiskarter behövs för att hålla korallrev rena från alger och sjögräs.

  Det har länge varit känt att korallrev mår bättre ju större mängd, eller biomassa, av växtätande fiskar som betar på deras yta. I en ny storskalig studie, där tio korallrev längs en över 1000 kilometer lång kustlinje studerades, har man nu också kommit fram till att det är lika viktigt att det finns olika arter bland dessa växtätande fiskar.

  Växtätande fiskar äter alger och sjögräs på korallreven, vilket skapar plats för nya koraller att etablera sig. Det är sedan tidigare känt att olika fiskarter föredrar att äta olika alger, vilket innebär att flera olika arter håller reven rena mer effektivt. Detta har dock tidigare bara studerats på individuella rev och inte på den skala som gjorts i denna studie.

  Att det finns fiskar som kan beta alger och sjögräs är extra viktigt efter att rev varit med om stora störningar såsom orkaner eller korallblekning. Vid sådana händelser frigörs mycket yta som snabbt kan tas över av alger och sjögräs, vilket förhindrar att koraller kan återetableras på platsen. Sådana skiften från koraller till sjögräsbottnar har blivit vanligt förekommande i Karibien, där mängden koraller har minskat med 80 procent i snitt de senaste 40 åren.

  Studiens resultat är ett ytterligare bevis på hur viktig biologisk mångfald är för komplexa organismer som korallrev. Resultaten talar också för att kunskap om lokala förutsättningar såsom hos korallrev är mycket viktigare än vad man trott när det gäller skydd av marina områden, vars policy normalt brukar vara baserad på nationell eller regional nivå snarare än att utgå från individuella rev.

  Insikten om att flera olika arter behövs för korallernas skull kan också komma att påverka fiskeverksamheten i tropiska miljöer. Nuvarande skyddsprogram fokuserar ofta på antalet växtätande fiskar och inte nödvändigtvis på mängden olika arter. Många växtätande fiskarter är dessutom populära maträtter i regioner som Karibien. Vi får helt enkelt hoppas på att se lite större variation på tallriken framöver.


  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra