Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  Studie ska undersöka varför så få röstar för klimatet

  I ett nytt forskningsprojekt studeras varför så få medborgare röstar med utgångspunkt i klimatfrågan. För trots att klimatfrågan är akut och engagerar många, ger det inte utslag när människor lägger sin röst i demokratiska val.

  Inför valet 2022 visade SOM-institutet som regelbundet undersöker trender i svenska befolkningen att klimatfrågan inte var en prioriterad fråga hos svenska folket när de skulle välja parti. Det är i stället andra vardagsnära frågor som sjukvård och skola som engagerar.

  Överlag finns en bred konsensus om att klimatfrågan är viktig, men forskare vid SOM-institutet menar att det ändå finns starka skäl att fortsatt studera svenska klimatförnekare. En anledning är att förändringar i uppfattningar kan förändras snabbt, en annan de kopplingar som finns mellan klimatförnekelse och högernationalistiska uppfattningar i befolkningen.

  Nu ska svenska och amerikanska väljares beteende när det gäller klimatfrågan studeras av en grupp internationella forskare. I ett nytt tvärvetenskapligt projekt studeras klimatkrisen och passiva medborgare. Arbetet leds av Per Adman vid Uppsala Universitet:

  Många människor är oroliga över klimatet, men ytterst få engagerar sig politiskt i frågan. Vi vill ta reda på varför. Har medborgarna givit upp om att politikerna kan påverka klimatet? Eller hindras engagemanget av olika slags normer, t.ex. om vad som ingår i ett framgångsrikt liv eller hur vi bör förhålla oss till naturen? säger projektledare Per Adman på Uppsala Universitets hemsida.

  Projektet pågår 2023-2025 och finansieras med 3 000 000 kronor från statliga forskningsrådet Formas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.