Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Svenska banker får fortsatt bottenbetyg gällande klimat

  Foto: Andreas Habich

  Årets ranking av svenska bankers hållbarhetsriktlinjer är här. Bankerna har förbättrat sina policys en aning, men deras krav på företagen att ta klimathänsyn rimmar fortfarande väldigt illa med den klimatkris vi befinner oss i. 
  Sveriges största banker rankas varje år i projektet Fair Finance Guide utifrån deras riktlinjer för hållbarhet. Idén är att göra det mer transparent för alla bankkunder vad bankerna gör med deras pengar. Projektet är också ett sätt att pressa bankerna att använda sitt stora inflytande som investerare och utlånare till företagen.
  De teman som ingår är till exempel mänskliga rättigheter, klimat, biologisk mångfald och skatteflykt. Nytt för i år är att bankernas riktlinjer och arbete för jämställdhet synas.
  Klimatet är ett tema som år efter år släpat efter. Fortfarande har ingen av bankerna nolltolerans mot särskilt riskfylld fossilutvinning (oljesand, skifferolja eller oljeborrning i Arktis). Ingen bank följer heller helt internationella riktlinjer kring hur klimatdata och klimatrisker ska redovisas. Till skillnad från Nederländernas största bank ING har de svenska bankerna inte lovat att anta vetenskapligt baserade klimatmål.

  Framsteg görs men hur är det med praktiken?

  Bland de små framstegen finns Swedbank som är den första storbanken som går ut offentligt med att ”undvika” särskild riskfylld utvinning av fossila bränslen (oljesand, skifferolja eller djuphavsborrning). Fair Finance Guides projektledare Jakob König, påpekar dock att ordet ”undvika” öppnar upp för tolkningar och behöver vara tydligare uttryckt.
  Danske bank har också, sist ut av bankerna, infört en policy mot kol. De lovar att inte investera eller låna ut pengar till bolag med mer än 30 procent av sin verksamhet inom kolutvinning. Därmed har alla storbankerna någon form av policy mot kol. Dock innefattas inte alltid kolkraft eller utlåning till kolbolag.
  Danske bank, som tidigare legat sist i rankingen, har också rykt upp sig på andra områden. Till exempel har de stigit från 3 procent till 40 procent. vad gäller temat biologisk mångfald. De klättrar därmed om Nordea, som lämnas på sistaplatsen i rankingen.
  I praktiken måste dock bankerna bevisa att de också följer sina riktlinjer. Därför gör Fair Finance Guide varje år fallstudier med hjälp av samarbetsorganisationerna Naturskyddsföreningen, Amnesty, Diakonia och Fair Action för att syna de investeringar som riskerar att bryta mot bankernas egna riktlinjer. Alla storbanker har där fått upprepade varningar för att de bryter mot sina riktlinjer.
  I den senaste fallstudien avslöjades till exempel investeringar i skandalföretaget Shell, som anklagas för att inte städat upp efter sitt enorma oljespill i Nigeria, samt DowDuPont, Goldcorp, Renault och Vedanta som vägrat ta ansvar för kemikalieutsläpp och människorättskränkningar. Swedbank hade störst investeringar i företagen men var också den bank som kunde uppvisa det mest seriösa påverkansarbetet gentemot bolagen.

  Påtryckningar ger resultat

  Efter avslöjanden och årliga rankingar från Fair Finance Guide har hållbarhetsarbetet förbättrats hos bankerna. Till exempel har projekt och företag som varit i blåsväder såsom Dakota Pipeline och Shell svartlistats av några av bankerna.
  I rankingen ingår också de två mindre och grönt profilerade bankerna JAK Medlemsbank och Ekobanken. Eftersom de ägnar sig åt utlåning till småskaliga och hållbara verksamheter har de kunnat skriva under i stort sett alla riktlinjer. Därför får de återigen toppbetyg i rankingen.
  Här kan du lätt maila din bank och säga åt dem att skärpa till sig.

  Foto: Fair Finance Guide (rankingen gäller bankernas principer och inte praktiken)

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   


  SMB kämpar för en hållbar värld. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra