Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nu uppmanas de avsluta allt ägande i de 200 största fossilbolagen – som ett första steg. 

  Naturskyddsföreningen publicerade i dag en ny rapport, Bankernas svarta samvete – en kartläggning av svenska bankers investeringar i kol, olja och gas (pdf).

  I rapporten, som är en del av initiativet Fair Finance Guide, konstateras att de sju största bankerna i Sverige sammanlagt investerar över 60 miljarder kronor i världens 200 största fossilbolag, som ingår i listan CU200.

  ”På grund av ägande i kol-, olje- och gasbolag finansierar banker idag fortsatta klimatförändringar, och utsätter samtidigt sparare för finansiell risk”, skriver Naturskyddsföreningen i rapporten, med hänvisning till att 80 procent av de fossila tillgångarna måste ligga kvar i marken om klimatmålen ska kunna nås.

  En av de rekommendationer som lyfts fram i rapporten är att bankerna som ett första steg bör sätta upp mål om att avsluta allt ägande i företagen på CU200-listan. För företag som har en mindre andel fossilt bör bankerna driva aktivt påtryckningsarbete för att få företagen att upphöra med verksamheten.

  Bankernas ägande i CU200 enligt undersökningen:
  Nordea 17,9 miljarder
  Swedbank 17,2 miljarder
  SEB på 13,5 miljarder
  Handelsbanken 5,7 miljarder
  Danske Bank 3,7 miljarder
  Länsförsäkringar 2,8 miljarder
  Skandia 1,1

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.