Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenska EU-ledamöter säger ja till oljesand

  Foto: Jiri Rezac/Greenpeace

  Innan EU-valet uttryckte Kristdemokraternas förstanamn Lars Adaktusson att han ville se skärpta miljömål i EU, men den 17 december var det annat ljud i skällan när parlamentet skulle rösta om oljesand. Konsekvensen är att EU kommer kunna importera oljesand utan särskild märkning. 
  Den 17 december röstade EU-parlamentet om ett nytt direktiv för bränslen, det så kallade bränslekvalitetsdirektivet (2011/63/EU). Syftet med direktivet är att minska drivmedlens utsläpp och från början var tanken att också märka ut de bränslen som hade extra stor klimatpåverkan.
  Kommissionens förslag till implementering släpptes i oktober och har fått skarp kritik för att slopa kravet om en märkning av oljesand (också kallad tjärsand). Oljesanden är en blandning av olja och sand som ofta skapar sota problem när den utvinns. Problemen kan gälla allt från skogsskövling, förgiftade vattendrag och påverkan på ekosystemen, men det är också en av de mest koldioxidintensiva energikällorna. Neil Young har tidigare likställt utvinningen av oljesand med bomben i Hiroshima.
  Protesterna
  Miljöutskottet protesterade mot Kommissionens förslag som gick vidare till omröstning i parlamentet. Den 17 december hade alltså parlamentet möjlighet att skicka tillbaka direktivet till Kommissionen (ett slags ”gör om, gör rätt” signal), men det var med en hårsmån som direktivet inte skickades tillbaka.
  Det krävdes 39 röster ytterligare för att skicka tillbaka direktivet och av dem 39 rösterna var det fem svenska ledamöter som inte röstade för att skicka tillbaka. En av dem var Kristdemokraternas Lars Adaktusson.
  Lars Adaktusson är mannen som i EU-valrörelsen gick ut och sade sig värdera klimatfrågan högt. På Kristdemokraterna Värnamos hemsida kan man läsa ett reportage med Adaktusson där han säger:

  På min agenda för EU ligger klimatfrågorna högt. Jag vill helt klart vara med och skärpa EU:s klimatmål.

  En annan person som röstade för oljesanden är moderaten Christofer Fjellner, som sitter i Miljöutskottet och som på sin Twitter skriver att han slåss för effektiv miljöpolitik.
  Att klimatfrågan är viktig när svenskarna går till valurnan verkar partierna ha förstått. Men att lova är en sak och genomföra är en annan. Konsekvensen, menar den internationella miljöorganisationen Tcktcktck, skulle kunna bli att EU nu öppnar upp för att importera oljesand från Kanada.
  De andra svenskarna som röstade för oljesanden är Gunnar Hökmark (M), Peter Lundgren (SD) och Kristina Winberg (SD).
   
  ***UPPDATERING***
  Christofer Fjellners kontor förklarar varför de röstade mot förslaget

  Hade förslaget fallit hade hela bränsledirektivet hamnat i frysboxen och det hade knappast gynnat miljön. Därför valde moderaterna att rösta emot överklagan.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.