(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Svenska EU-politiker rankas som “dinosaurier” av miljöorganisationer

Foto: Max pixels

Paraplyorganisationen för miljöorganisationer Climate Action Network har granskat hur Europaparlamentariker har röstat den senaste mandatperioden. Sverige faller inte alls ut så bra som man kunde trott, men det är stor skillnad mellan de svenska partierna.

751 ledamöter har granskats av den europeiska paraplyorganisationen. Partier och länder rankades på en skala mellan 0 och 100 utifrån hur de röstat i de klimatfrågor som CAN finner allra viktigast. Utifrån rankingen delas ledamöterna in i “försvarare” av klimatet, “försenare” och “dinosaurier”. Försvararna beskrivs kämpa för att motverka klimatförändringarna i Europaparlamentet, försenarna “tror på behovet av klimathandling” men agerar för långsamt, medan dinosaurierna beskrivs som att de inte ha förstått forskningen och nödläget och dessutom hindrat viktiga beslut för klimatet.

Några slutsatser från granskningen:

 • Sveriges europaparlamentariker ligger som helhet på åttonde plats av alla länder på 49 procent.
 • Nummer ett är Spanien på 65 procent, följt av Belgien, Österrike och sedan Finland.
 • Polen är klart sämst av alla länder med endast 4 procent – alla polska partier klassas som “dinosaurier”.
 • Vänsterpartiet får 96 procent i rankingen. Klart bäst av de svenska partierna.
 • MP (77 procent) och Fi (76 procent) och S (65 procent) räknas också som “försvarare”.
 • C och L rankas som försenare, medan M, SD och KD klassas som dinosaurier med KD i botten på endast 12 procent.
 • Bland partigrupperna klassas tre som “försvarare” – den gröna gruppen, vänsterpartistiska GUE/NGL och socialdemokratiska S&D.

SMB bevakar miljöpolitiken, både i Sverige och EU. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra