Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenska kyrkan kritiserar att biståndspengar tas till klimatstöd

  Avgörande att mer pengar skjuts till. Klimatförhandlingarna riskerar att kollapsa om inte förtroendeklyftan mellan rika och fattiga länder kan överbryggas, menar kyrkans företrädare.

  Det är stor skillnad på vad naturvetenskapen säger måste göras och vad som sker politiskt i världen, det skriver i dag ärkebiskop Anders Wejryd och Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, i en debattartikel i Uppsala nya tidning.

  Wejryd och Lysén varnar för en kollaps i de internationella klimatförhandlingarna om inte förtroendeklyftan mellan rika och fattiga länder kan överbryggas. Ett av problemen som måste lösas handlar om att flera av de rika länderna i världen under senare tid minskat ner på den klimatfinansiering som man tidigare utlovat, något som Svenska kyrkans företrädare menar gäller även för ett land som Sverige.

  I FN:s klimatförhandlingar finns en djup förtroendeklyfta mellan rika och fattiga länder. I ljuset av det är förra veckans besked om 300 miljoner till FN:s gröna klimatfond positivt. Tyvärr handlar det återigen om en omfördelning av biståndet och inte ett tillskott av medel utöver Sveriges biståndsmål på 1 procent av BNI.

  Liknande kritik framfördes i förra veckan av Diakonia, där Petter Lydén, organisationens policyrådgivare i klimatfrågor, förklarade saken på följande sätt i en intervju med tidningen Riksdag & departement:

  – Det är mycket bra att Sverige lägger 300 miljoner kronor i FN:s gröna fond, helt centralt för fattiga länder och klimatförhandlingarna, men pinsamt att pengarna tas från fattigdomsbekämpning. Flyttade och omdöpta redan utlovade biståndsmedel löser inte problemen. Det måste vara nya och additionella pengar till klimatfinansiering.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.