Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige bland de bäst i Europa på att fasa ut engångsplasten

  EU:s engångsplastdirektiv från 2019 börjar nu införas runtom i Europa, men i väldigt olika takt. Sverige pekas ut som ett av de fem länder som hitintills lyckats bäst med att fasa ut engångsplasten. 

  Plast är ett populärt material eftersom det kan nyttjas på så många olika sätt. Samtidigt medför dagens gigantiska plastanvändning stora miljö- och hälsoproblem eftersom materialet ofta innehåller farliga ämnen som olja, ftalater och bisfenol A. Dessutom orsakar plasten nedskräpning och fossila utsläpp när restprodukterna eldas upp.

  Det är den här problematiken som är bakgrunden till EU:s så kallade engångsplastdirektiv som bland annat handlar om att förbjuda, begränsa eller öka materialåtervinningen för vissa engångsplastprodukter. Exempel på engångsplaster som inte omfattas av direktivet är vissa bioplaster. Arbetet med att implementera direktivet pågår just nu i hela EU, även om vissa länder arbetar hårdare än andra.

  Enligt en rapport från den ideella organisationen Rethink Plastic Alliance är Estland, Frankrike, Grekland, Irland och Sverige de länder som hittills lyckats bäst med att genomföra direktivet. Bulgarien, Polen, Tjeckien, Slovakien och Rumänien är istället de länder som enligt rapporten knappt påbörjat utfasningen.  

  I Sverige har direktivet hittils resulterat i ett nytt förbud från och med november i år mot vissa bomullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör, dryckesomrörare, ballongpinnar, matbehållare, dryckeshållare och muggar i plast. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!