Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige sågar sina nordiska kollegor då det gäller skydd av marina miljöer

  Foto: Anders Hellberg

  Miljöminister Karolina Skog (MP) menar att Sverige står alltmer ensamma i inställningen att beslut ska fattas på vetenskaplig grund.

  Supermiljöbloggen har flera gånger skrivit om de områden i Kattegatt som i syfte att skydda torsken haft olika sorters fiskeregleringar på plats sedan 2009. Bland annat stängdes då ett stort område utanför Laholmsbukten helt för fiske, något som gynnat fiskebestånden i hela Kattegatt, men som också varit bra för den biologiska mångfalden på bottnarna som på detta sätt skyddats från fysisk påverkan i form av trålning.

  Det var Sverige och Danmark som kom överens om åtgärden, men nu omförhandlas frågan och Danmark ligger på hårt för att området ska öppnas upp för trålfiske igen.

  Samtidigt är listan lång på aktörer som vill att området fortsatt ska skyddas. Det handlar bland annat om Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Danmarks Naturfredningsforening, Landsforeningen Levende Hav,  Oceana,  WWF Sverige, WWF Danmark, Sveriges Sportfiske och fiskevårdsförbund,  Danmarks Sportfiskerforbund, Fiskesekretariatet FISH, Coalition Clean Baltic, Halmstads kommun, Laholms kommun, Båstads kommun, Sportfiskarna i Halland, Ätrans vattenråd, Nissans vattenråd, Stensåns vattenråd, Skintans vattenråd, länsstyrelsen i Skåne och i Halland, samt Havs- och vattenmyndigheten.

  I dag, under en frågestund i riksdagen, lyfte Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm frågan till miljöminister Karolina Skog. Bland annat sa han:

  – Beståndet av fisk minskar med en skrämmande hastighet runt om i världen. Våra svenska hav och vatten är tyvärr inga undantag. Därför behövs skonsammare fiskemetoder och också rena skydd mot fisket så att kommersiellt fiske förbjuds i vissa områden. Ett sådant område finns i södra Kattegatt där fiske är helt förbjudet. Men nu förhandlar Sverige och Danmark, och det finns påtryckningar från Danmarks sida om att åter öppna området för fiske. Därför skulle jag vilja veta från miljöministern: Kommer regeringen att slå vakt om fiskestoppet?

  Karolina Skog svarade att det mycket riktigt förs en förhandling med Danmark just nu och att hon därför inte kan kommentera ärendet närmare. Men hon var samtidigt tydlig med vad grundproblemet handlar om.

  – Det är otroligt viktigt att vi skyddar marina miljöer, fiskebestånd och bottnar i våra hav. Ledamoten pekar på en utveckling som är oroande. Sverige står alltmer ensamma i vår inställning att den här typen av beslut ska fattas på vetenskaplig grund. Den samsyn som vi tidigare haft inom de nordiska länderna kvarstår inte på samma sätt, och det är oroande. Jag kan konfirmera att det är så.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!