Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Sveriges agerande kan avgöra åt vilket håll Australien, Indien och Kina tippar i kolfrågan”

  Foto: Greenpeace

  Regeringsbeslutet om Vattenfalls brunkolsförsäljning kan få global betydelse, menar de tre världsledande forskarna Johan Rockström, John Schellnhuber och Will Steffen.

  Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, professor vid Stockholms universitet och ledamot i regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling, har tidigare i en debattartikel i SvD Näringsliv tillsammans med Naomi Klein och Bill McKibben uppmanat den svenska regeringen att inte godkänna Vattenfalls begäran om att få sälja hela sin brunkolsverksamhet i Tyskland till de tjeckiska bolagen EPH och dess finansiella partner PPF Investments – två bolag som tror på en renässans för kolkraften. I stället borde verksamheten fasas ut, argumenterade man för.

  I Dagens industri skriver Johan Rockström återigen om frågan, men denna gång tillsammans dels med John Schellnhuber, som är professor, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research och ordförande för WBGU, den tyska regeringens vetenskapliga råd för globala miljöförändringar, och dels med Will Steffen, professor emeritus vid Australia National University i Canberra, och ledamot i det oberoende klimatrådet Climate Council of Australia.

  De tre forskarna menar att den svenska regeringen just nu är på väg ”att fatta ett beslut som skulle kunna leda världen mot en fossilfri global ekonomi – eller låsa in oss i ett fossilbränsleberoende i flera årtionden framöver”. De förklarar det så här i artikeln:

  Avgörande är vilka signaler Sverige och Tyskland skickar till regeringar och investerare runt om i världen. Har kol en framtid eller inte? Sveriges agerande kan avgöra åt vilket håll Australien, Indien och Kina tippar i kolfrågan.

  I stället för att sälja sina brunkolstillgångar i Tyskland, borde Sverige och Tyskland starta en socialt och ekonomiskt ansvarsfull utfasning av kol.

  Detta är en så viktigt fråga för våra länder och för världens framtid att vi föreslår att inga beslut om brunkolsförsäljning ska tas förrän statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, har haft möjlighet att ha ett högnivåsamtal om hur vi nu tar ansvar för utfasning av brunkolet.

  Detta samtal bör ske i nära dialog med brunkolsregionerna i Tyskland, för att ta ett gemensamt ansvar för en ekonomiskt försvarbar och miljövänlig utfasning som skapar nya jobb för de 6.000 som annars skulle bli arbetslösa. Lausitz-regionen i Brandenburg, som präglas av brunkolsbrytning, skulle på så sätt kunna bli en banbrytande föregångare; en ”testbädd” som visar hur samhällen kan ta sig ur den fossila återvändsgränden med hjälp av ny teknik och hållbara affärsmodeller.

  När Vattenfall presenterade affären den 18 april sa näringsminister Mikael Damberg (S) att regeringen tänker ge besked om ungefär två månader.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra