Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys Nyheter

  Sveriges EU-ledarskap för klimat och migration ifrågasätts i europeiska medier

  Minskat klimatengagemang på hemmaplan och inflytande från extremhögern återkommer när europeisk media och aktörer inom EU ifrågasätter Sveriges EU-ledarskap.

  Två frågor sticker särskilt ut som problematiska när det gäller hållbarhetsarbetet i Europa under det svenska ordförandeskapet. Klimatkrisen, där extremvädret accelerar och behovet av kraftfulla åtgärder ökar, samt bristerna i social hållbarhet när det gäller migration.

  Det är scenen när det gäller hållbarhetsfrågorna, när Sverige nu tagit över ordförandeklubban i EU det kommande halvåret. De beslutade svenska prioriteringarna presenterades nyligen av regeringen och det är de tekniska lösningarna som dominerar när det gäller klimatarbetet.

  Inte oväntat pekas globala åtgärder mot klimatkrisen ut i det svenska programmet för ordförandeskapet. Enligt ordförandeprogrammet ska EU föregå med gott exempel på klimatområdet och det är Sverige som ska leda EUs klimatarbete de kommande sex månaderna.

  Men kan verkligen en regering som ökar landets egna utsläpp med trovärdighet driva ett gemensamt klimatarbete i EU? Regeringens egna bedömningar i budget liksom Naturskyddsföreningen med flera, pekar på ökningar i CO2-utsläpp till följd av den nya klimatpolitiken i Sverige utformad av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Europeisk media fångar bland annat upp den kritik som Ulf Kristersson får för att inte leva upp till beslutade minskningar av klimatutsläppen.

  How is Prime Minister Kristersson going to get governments in other countries to live up to their objectives when he is completely letting go of his own? What credibility will we have?” sa tidigare statsminister Magadalena Andersson (S) i Euractiv inför det svenska ordförandskapet i EU.

  Den norska miljöorganisationen Bellona menar att Sverige behöver fånga upp arbetet efter COP27 och inleda förberedelserna för COP28. Bellona välkomnar att arbete med Ecodesign-direktivet ligger högt på agendan under Sveriges ordförandeskap, men är kritiska till att regleringar i övrigt inom Sustainable Product Initiative (SPI) inte tycks vara prioriterat. SPI, som även stöds av Svenskt Näringsliv, är en ramlagstiftning som är tänkt att ligga till grund för kommande produktlagstiftning inom EU med regler kring produktdesign, produktpass och cirkulära affärsmodeller.

  Liksom direkt efter valet i september, tycks den främsta oron gälla inflytandet från högerextrema krafter när omvärlden analyserar det svenska ordförandeskapet. Det gäller såväl arbete för ekologisk som social hållbarhet. The Guardian är ett exempel. Tidningen konstaterar förfärat att dagens hantering av migration är avskyvärd och att Sverige knappast kommer göra något åt detta.

  As Sweden takes over the EU presidency, the prospects of a coherent approach are minimal, thanks to the influence of the radical right” skriver the Guardian i en analys 13 januari.

  Tyska Spiegel är inne på samma tema med rubriker som ”Schwedens Rechtspopulisten rüsten sich für Brüssel” (Sveriges högerpopulister rustar sig för Bryssel) och menar att oron är stark över vilken skada Sverigedemokraternas inflytande kan göra i Bryssel.

  Faktarutan

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!