Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Sveriges glaciärer minskade fem gånger mer än vanligt

    Forskare vid Tarfala forskningsstation på Storglaciären. Foto: Johanna Dahlkvist, Tarfala forskningsstation

    De svenska glaciärerna har smält rekordmycket i år – hela fem gånger mer is har försvunnit under sommaren jämfört med genomsnittet för de senaste tio åren. Det är den största minskningen sedan forskarna började med systematiska mätningar. Avsmältningen förändrar den svenska fjällvärlden och gör den mer riskabel.

    Vid forskningsstationen Tarfala genomför forskare regelbundet mätningar av massbalansen (skillnaden mellan tillväxt och avsmältning) hos fyra referensglaciärer i de svenska fjällen: Storglaciären, Rabots glaciär, Rivgojiehhki och Moarhmmáglaciären. Efter ett år med lite snöfall och en ovanligt varm sommar – där augusti var tre grader varmare än normalt – har alla glaciärerna har krympt rejält i de senaste mätningarna, enligt ett pressmeddelande från Stockholms Universitet.

    Vi har sett en avsmältning som är betydligt större än allt vi har sett innan, och vi har alltså ett rekordnegativt år – det är otroligt mycket mer än vad det har varit tidigare. Det är ju ett kritiskt läge, säger Nina Kirchner, professor i glaciologi och föreståndare för Tarfala forskningsstation till Sveriges Radio.

    Storglaciären, som ligger vid Kebnekaise, smälter på alla sidor och blir allt tunnare. Den förlorade i år drygt 8 400 ton is – motsvarande ett 2,85 meter tjockt vattenlager som skulle breda ut sig över hela glaciären, enligt Nina Kirchner. För Rivgojiehhki och Moarhmmáglaciären är förlusterna mer än 50 procent större än de senaste rekorden. På Rivgojiehhki och Rabots glaciär smälter nu även de högst belägna delarna, de så kallade ackumulationsområdena, vilket innehär att glaciärerna riskerar att snart förvinna helt.

    Smältvattnet forsar ned i glaciärbrunnar

    Forskarna beskriver också hur det blivit svårare att genomföra mätningarna eftersom det uppstår allt fler sprickor och glaciärbrunnar – lodräta tunnlar mellan glaciärytan och berget där smältvattnet forsar ner och gröper ur glaciärerna inifrån.

    Brunnarna har uppstått de senaste åren i mycket större och mycket mer dynamisk omfattning än vad vi tidigare sett. Vissa brunnar har i år blivit stora nog för att kunna sluka en skoter med kälke och vissa av dem en bil, säger Johanna Dahlkvist, teknisk och fältoperativ chef på Tarfala forskningsstation, i pressmeddelandet.

    Även Kebnekaises sydtopp, tidigare Sveriges högst punkt, smälter i rekordfart. Sedan förra september har över 3,3 meter is och snö försvunnit från sydtoppen, rapporterar Sveriges Radio.

    En farligare och mindre vacker fjällvärd

    Avsmältningen gör också glaciärerna farligare. Att röra sig där innebär nu större risk både för stenras och för att falla ned i sprickor och de många nya hål som uppstått. Det berättar bergsguiden Sara Widell för Sveriges Radio.

    Det är ju sorgligt att se att det går så fort. Man ser ju att de drar sig tillbaka med blotta ögat och på platser där man gick på is tidigare nu är bara klippa och sten kvar. Det gör ju fjällvärlden mindre vacker. Glaciärer tillför mycket i det vilda och det vackra. Det är liksom ett stycke Sverige och ett stycke vild natur som man inte längre kommer kunna uppleva i Sverige om det här fortsätter, säger hon.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.