Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Det ser ut att bli Moderaternas och Kristdemokraternas budget som Riksdagen kommer rösta igenom – oavsett vilken regering vi får. Budgeten innehåller flera stora försämringar för klimatet och få ljusglimtar.
  Sverigedemokraterna har meddelat att de tänker rösta för M+KD-budgeten. Då Centerpartiet och Liberalerna deklarerat att de tänker lägga ner sina röster verkar det högst troligt att denna budget blir verklighet. Om den klimatomställning, som forskare menar måste ske inom de två närmaste åren, ska bli verklighet i Sverige så kommer i alla fall inte budgetpolitiken att vara pådrivande. Det står klart efter M+KD-budgeten presenterats.
  På miljöområdet föreslås:

  1. Nedskärningar i miljöbudgeten med cirka 1 miljarder, eller cirka 2 miljarder mindre än nuvarande regerings övergångsbudget.
   Innebär bland annat mindre satsningar på skydd av natur, mindre stöd till solel och elfordon, mindre investeringar i gröna städer och mindre inventeringar av nyckelbiotoper
  2. Flygskatten avskaffas redan nästa år
  3. Bensin och diesel stannar i pris:
   Indexeringen av skatt på fossila drivmedel som infördes av förra regeringen avstannas – så skatten nu följer det allmänna prisläget istället för att successivt höjas som under förra mandatperioden.
  4. Undantag i koldioxidskatt införs inom jordbruk, skogsbruk och vattenbruket
  5. Totalt 1,7 miljarder mindre än övergångsbudgeten på miljöskatter enligt Naturskyddsföreningen
  6. Några få ljusglimtar är att M+KD vill satsa några miljoner mer än regeringen på åtgärder för vatten och havsmiljö, klimatinvesteringar utomlands och klimatanpassning. Men dessa extra satsningar är små i sammanhanget.

  Släpper Riksdagen fram denna budget har politikerna i stort sett avsagt sig ansvaret för den upphettade planeten. Ironiskt när allvaret betonas gång på gång under det pågående klimattoppmötet i Katowice. Ulf Kristersson brukar säga att partierna är överens om allvaret i klimathotet men har olika metoder för att minska utsläppen. Denna budget är tyvärr en sänkning av Sveriges redan för låga ambitioner. Vad hände med Sverige som föregångsland?
  Vill du göra något? Maila Centerpartiets och Liberalernas riksdagsledamöter nu (kontakter i länkarna) och be dem rösta ner denna budget!

  https://www.centerpartiet.se/…/vara-polit…/riksdagsledamoter
  http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/liberalerna/
  Exempel på text:
  Kära riksdagsledamot,
  jag är en oroad medborgare och har följt klimatrapporteringen. Klimatforskarna säger att utsläppen måste minska snabbt neråt bara inom de närmsta två åren. Den budget som M+KD nu lägger fram riskerar istället att öka utsläppen, med bla. minskade skatter på utsläpp.
  Jag är orolig för min och våra barns framtid och vill att Sverige ska vara ett föregångsland i världen. Ni sa innan valet att ni skulle ta tag i klimatfrågan, snälla rösta emot denna budget!
  Läs om budgetens påverkan på klimatet här:
  https://www.naturskyddsforeningen.se/…/tva-miljarder-mindre…
  mvh
  ……

  Vi jobbar för en klimatpolitik värd namnet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!