Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Systematisk underskattning” av kemikaliers miljö- och hälsorisker

  Foto: Pixabay (CC0)

  ”Människor och miljön utsätts hela tiden för en komplex blandning av många olika kemikalier, men ämnena riskbedöms nästan alltid en och en. Vetenskapen är tydlig: risken med blandningen är vanligtvis större än varje kemikalie för sig. Dagens lagstiftning innebär alltså en systematisk underskattning av miljö- och hälsorisker”, skriver experter på GP.

  Förra veckan lämnades ett betänkande från en kemikalieutredning till regeringen. I samband med det presenterade den särskilda utredaren Christina Rudén tillsammans med flera experter elva förslag på hur regelverket borde utvecklas. Genom förslagen menar skribenterna att Sverige skulle nå miljömålet En giftfri miljö, målet om en cirkulär ekonomi och de globala hållbarhetsmålen, samtidigt som hälso- och miljöriskerna skulle minskas.

  Bland annat vill de att gränsvärdena för kemikalier sänks med 90 procent.

  ”I alla prover från människor och miljön hittas en komplex kemikalieblandning. Alla exponeras hela livet. Foster och barn är särskilt känsliga. Att bedöma och hantera kemikalier en i taget räcker inte. För att nå målet om ’en hög skyddsnivå för människors hälsa och miljön’ måste regelverket utvecklas så att det tar hänsyn till kombinationseffekter, även kallade cocktaileffekter”, skriver experterna på GP.

  Förslagen:

  1. Krav på riskbedömning av blandningar i all kemikalielagstiftning.
  2. En ny övergripande EU-lagstiftning för kemiska miljö- och hälsorisker, med fokus på blandningar.
  3. Ett nytt ramdirektiv för hälsa med målet att skydda människor från både kemiska och icke-kemiska miljöfaktorer.
  4. Samla information om användning och utsläpp av kemikalier i en central databas.
  5. Forskning för ökad kunskap om verkliga exponeringsmönster för kemikalieblandningar.
  6. En fördelningsfaktor på tio procent för att hantera riskerna med kemiska blandningar.
  7. Krav på att byta ut farliga kemikalier i all relevant lagstiftning.
  8. Stärkta krav på gruppvis hantering av ämnen.
  9. Flagga kemikalier som misstänkt särskilt farliga ämnen, baserat på gruppvis bedömning och read-across.
  10. Stärkta krav på riskbedömning av kombinationseffekter och gruppering i den kommande översynen av ramdirektivet för vatten.
  11. En nationell myndighetsövergripande arbetsgrupp för riskbedömning av kombinationseffekter.

  Debattörerna är Christina Rudén, särskild utredare och professor vid Stockholms universitet, Thomas Backhaus, professor vid Göteborgs universitet, Per Bergman, tidigare chefsjurist på Kemikalieinspektionen, Michael Faust, dr. och oberoende miljökonsult, Linda Molander, dr. vid Folkhälsomyndigheten, och Daniel Slunge, dr. vid Göteborgs universitet.


  SMB sprider miljönyheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.