Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Den låg i botten vad gäller återfuktande förmåga när Testfakta testade hudkrämer, men i topp vad gäller mängd parabener och allergena ämnen.

  Det är svårt att hitta ämnen som inte har testats på djur, säger Body Shops presschef Anna Tjäder till Testfakta.

  Att värna om miljön är en av Body Shops fem grundläggande värderingar. År 2012 gick de ut och lovade att parabenerna skulle fasas ut, och i dag är trots allt 85 procent av sortimentet helt fritt från parabener. Men från att ha varit ett av de första märkena som tog upp oron om parabener, har Body Shop alltså nu utmärkt sig med en produkt som inte är helt bra för miljön eller våra kroppar.

  Parabener används som konserveringsämnen i framför allt kosmetik, men har de senaste åren fasats ut från många produkter efter larm om att de skulle kunna vara hormonstörande.

  Isobutylparaben kommer exempelvis att förbjudas i kosmetika från och med juli detta år, men ingår fortfarande i Body Shops testade hudkräm. Krämen innehåller dessutom ett kontroversiellt UV-filter, Methoxydbenzoylmethane (BMDM).

  Ämnet är inte nedbrytbart i miljön och kan bioackumuleras, säger Läkemedelsverkets utredare Tomas Byström till Testfakta.

  Vinnaren av testet blev HTH:s hudlotion, som inte innehåller några parabener och bara ett allergent ämne. De enda två miljömärkta krämerna i testet, från Änglamark och Estelle & Thild, kom näst sist respektive sist i testet då de inte upplevdes som återfuktande nog av testpanelen. De var heller inte helt fria från allergena ämnen, inte ens Ånglamarks kräm som är svalanmärkt från Astma och allergiförbundet. Även Dove, Nivea och Biotherms krämer visade sig innehålla stora mängder allergena ämnen.

  Här hittar du hela testet!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!