Tillväxtkritik och energiomställning centrala frågor på Klimatriksdagen
En fullt möjlig och helt nödvändig fossilfri ekonomi, samhällets frigörelse från tillväxtparadigmet och den kommande omställningen till 100 procent förnybar energi var ledande teman på helgens klimatriksdag, som syftade till att sätta tyck på politikerna inför valet i september.
Omkring 500 passionerade klimatkämpar samlades på Tyska torget i Norrköping under fredagseftermiddagen för att under tre dagar arbeta fram sju motioner som idag överlämnades till representanter för de politiska partierna.
Johan Rockström hälsade välkomna med en uppmanande hälsning från sin dotter: Vi måste ut ur klimatidiotin. Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen var optimistisk: när världens ledare inser att guldglimret från fossila energin bara är ett sken, kommer omställningen gå lätt: kunskapen finns, tekniken finns, viljan finns. Vår vardag kan komma att bli annorlunda, men inte på något vis sämre. Men, kontrade den som vanligt briljanta Alva Snis Sigtryggsson, det är just bristen på politiskt ansvar som gör att vi istället för att ena oss för att skapa framtidens klimatsmarta jobb, kommer i konflikt med varandra om rätten till mark och ekonomisk och social trygghet. När politikerna ger upp guldgrävardrömmarna i Ojnareskogen, och istället samarbetar med lokalbefolkningen för att hitta hållbara framtidsjobb och utvecklingsmöjligheter, då kan vi börja hoppas att omställningen ska bli verklighet.
Staffan Laestadius menade att sol- och vindkraften kan bli just en sådan drivkraft för jobb och utveckling på landsbygden. Bland motionerna fanns flera intressanta förslag om hur landsbygdskommunerna, förutsatt att skatter och inkomster återförs till bygden, kan växa genom att exportera förnybar energi in det sammanlänkade europeiska, smarta elnätet. Ständig energitillgång – alltså även när det inte blåser eller när solen inte skiner – är tekniskt möjlig, de praktiska lösningarna är en utmaning för innovatörer och små entreprenörer.
Att tillväxten har spelat ut sin roll i den fossilfria ekonomin var ett återkommande tema. Mikael Malmeus, från tankesmedjan Cogito lockade en stor publik. Syftet var att undersöka hur välfärden kan öka i en icke-produktionsinriktad ekonomi, där ”tillväxt” inte har något egenvärde eftersom den idag har tappat just korrelationen med ökad välfärd. Tillväxtens direkta koppling till billig fossil energi och en konsumtionsinriktad livsstil är naturligtvis det mest akuta motivet till ett ekonomiskt paradigmskifte. Att trygga välfärden och stötta utvecklingsländerna ut ur fattigdom och hunger på det omställda samhällets premisser – det är de utmaningarna som dagens politiker måste ta sig an.
Norrköping är en symbol för industridrömmens uppgång och fall. Men också för att uppvaknandet inte behöver vara smärtsamt. Tvärtom, det är möjligt och det kommer att göra våra liv rikare.
Läs motionerna som röstades fram och överlämnades till politikerna här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till