Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Torskbeståndet i Östersjön har kollapsat

  Foto: GRID Arendal

  Läget för östersjötorsken är mycket värre än befarat, enligt nya mätningar från Internationella havsforskningsrådet ICES.

  Från att länge ha varit hotat har nu torskbeståndet i Östersjön kollapsat. Researchen bakom den katastrofala nyheten är baserad på provfiske och preliminär data över torskbeståndet. Redan för två år sedan föreslog ICES kraftigt minskade fiskekvoter på Östersjötorsk inför 2018. ”Den totala biomassan har ökat något men är fortfarande väldigt låg och beståndet har sedan 2008 legat under den referenspunkt som många forskare kallar för biologiskt säker gräns för beståndet”, lät det redan då.

  Men någon större minskning blev det inte, och inte heller i 2019 års fiskekvoter. Nu föreslår Naturskyddsföreningen, WWF, och Sportfiskarna ett totalt fiskestopp på östersjötorsken inför 2020. ”I slutet av maj kommer internationella havsforskningsrådet, ICES, att lämna sitt råd om torskfisket inför 2020, och det finns starka indikationer på att rådet kommer rekommendera en nollkvot, dvs inget fiske alls”, skriver de tre organisationerna i ett öppet brev till politikerna.

  Läs mer: ”Vi kräver omedelbart fiskestopp för Östersjötorsken

  Det är inte längre möjligt att bedriva ett hållbart fiske på torsken i området. Dessutom vill vi att fisket på skarpsill flyttas bort från sydöstra Östersjön så att torsken får tillgång till tillräckligt med föda för att överleva, säger Stina Tano, sakkunnig inom marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen till Sveriges Natur.

  Även organisationen Baltic Sea 2020, som jobbar för ett levande Östersjön, är kritiska mot fortsatt torskfiske i Östersjön. De skriver i ett pressmeddelande att ”läget för östersjötorsken är mer kritiskt nu än någonsin tidigare”.

  Resultaten av det senaste provfisket efter östersjötorsk ledde till att Baltic Sea Advisory Council under sitt senaste möte rekommenderar EU-kommissionen och östersjöländerna att undersöka alla möjliga åtgärder för att etablera en krisplan för torsken i östra Östersjön. I början av april skickades därför ett brev till alla EU:s fiskeriministrar där krav på akuta åtgärder för att rädda torskbestånden i Östersjön.

  Läs mer: Miljöorganisationer ber fiskeministrarna att ta till krisåtgärder för östersjötorsken

  Uppdaterade siffror från ICES om torskbeståndet ska presenteras i slutet av maj, tillsammans med rekommenderade fångstkvoter för torsk i Östersjön för 2020. Efter det beslutar EU om 2020 års fiskekvoter.

   


  SMB bevakar fiskepolitiken. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra