Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  USA lämnar Parisavtalet – men 30 dagar räcker för att återansluta

  USA har nu tagit det första formella steget från Parisavtalet och blir därmed den enda nationen som står utanför. Trots att det verkligen dags för omvärlden att höja ambitionsnivån finns det fortfarande hopp om USA. Även om utträdet formellt träder i kraft nästa år skulle en ny president kunna återansluta till avtalet på bara 30 dagar. 

  Förvisso gick beslutet från Donald Trump helt i linje med vad han tidigare sagt, men det var många som hoppades han skulle ändra sig i sista stund. Man får dock inte glömma att detta är en president som kallat klimatkrisen för en bluff orkestrerad av Kina och under flera år ifrågasatt dess existens. Trumps beslut kommer dessutom samtidigt som 11 000 forskare varnat för att jorden befinner sig i en akut klimatkris.

  Kritiken mot Trumps beslut att lämna Parisavtalet lät dock inte vänta på sig, och både på hemmaplan och från omvärlden kom skarpa reaktioner. Som motkraft gick bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron och Kinas ledare Xi Jinping ut i ett gemensamt uttalande att de stödjer klimatuppgörelsen. Som ett svar på Trumps tidigare hot startades häromåret America’s Pledge, med målsättningen att föra samman amerikanska delstater, städer och företag som ändå vill följa Parisavtalet. Medlemmarna står, enligt organisationen, för drygt hälften av amerikanska utsläpp och 70 procent av bruttonationalprodukten.

  I en debattartikel i Washington Post skriver tidigare utrikesminister John Kerry och tidigare försvarsminister Chuck Hagel, båda under hos Barack Obamas tid i Vita huset, att Trump har orsakat en ”mörk dag för vår nation”. När Obama skrev under avtalet lovade han att USA skulle skära ned på utsläppen av växthusgaser med 26–28 procent till år 2030, jämfört med nivåerna 2005.

  Men än är bara skrivelsen inskickad, och samtidigt som det tar tid att gå ur är det lätt att återansluta. Om bara ett år är det val i USA och Al Gore, tidigare vicepresident och miljöaktivist, poängterar i ett uttalande att USA inte officiellt kan dra sig ur Parisavtalet förrän en dag efter valet. Bland de demokratiska kandidaterna som kan komma att ställas mot Trump finns ett grundmurat stöd för att respektera Parisavtalet, vilket ger hopp om de skulle vinna. Flera av dem ansluter sig till den ambitiösa klimatagendan Green New Deal som introducerades i kongressen tidigare i år. Och även om Trump skulle få igenom sitt beslut så skulle det bara ta 30 dagar för en ny president att ansluta på nytt och som Al Gore poängterar:

  Beslutet ligger till sist hos väljarna.


  SMB rapporterar om Parisavtalet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!