Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Nästa en halv miljard barn i Sydasien lever i extremt höga temperaturer, skriver Unicef i ett pressmeddelande. Situationen beror på att livshotande värmeböljor blir vanligare och allt värre. 

  460 miljoner barn uppskattas bo på de platser där temperaturerna är farligt höga: över 35 grader Celcius under 83 eller fler dagar om året. Det rapporterar CNN. Globalt är det 32 procent av barn som lever i extrema temperaturer. I Sydasien, där bland annat Afghanistan, Indien och Pakistan ingår, är siffran 76 procent. 

  När klimatkrisen accelererar kommer värmeböljor att bli allt vanligare. Bara i Indien dog 44 personer i juni till följd av höga temperaturer. I vissa delar av landet uppmättes 47 grader. Värmeböljor i maj och juni är vanligt i Indien, men de senaste åren har de anlänt tidigare och varat längre. 

  Unicef slår fast att barn, äldre och gravida kvinnor är särskilt utsatta. Barn kan inte anpassa sig lika snabbt till temperaturförändringar som vuxna, och gravida kvinnor riskerar att föda för tidigt, eller i värsta fall att få dödfödda barn.

  Unicefs pressmeddelande är ännu en indikation på att barn – även de som inte är födda än – drabbas värst av klimatförändringarna. Trots att det är deras föräldrar och tidigare generationer som bär ansvaret för situationen vi befinner oss i.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!