Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Trenden fortsätter: rekordvarmt februari

  Foto: Roberto Rizzato (CC BY 2:0)

  Trots att många av oss går runt och fryser och längtar efter sommarvärmen, fryser du nog inte lika mycket som du brukar göra vid den här tiden. En februarimånad har aldrig varit så varm som i år, visar en ny analys från Nasa.

  Februari 2016 följer en trend där också årets januarimånad slog nya rekord, och där mars hittills visat på detsamma. Temperaturen över land och hav i februari var 1,24 grader hägre än under referensperioden 1951-1980, som Nasa använder.

  Klimatbloggen Weather Underground beskrev i helgen resultatet som:

  Verkligt chockerande, och ännu en påminnelse om den sedan länge ständigt ökande globala temperaturen som en följd av utsläppen av växthusgaser som människan producerar.

  Stefan Rahmstorf, professor vid universitetet i Potsdam, delar oron över utvecklingen och menar att världen måste ta den globala uppvärmningen på större allvar:

  Det här visar hur mycket den globala uppvärmningen ökat sedan dess, säger han i en intervju med Sydney Morning Herald,  och refererar till hur situationen såg ut under slutet av 90-talet. Vi befinner oss i ett slags akut nödläge för klimatet nu.

  En del av förklaringen bakom rekordhöjningen tros ligga i effekten av naturfenomenet El Niño i Stilla havet. Men den globala medeltemperaturen har under den senaste perioden legat på runt 0,5 grader högre i jämförelse med El Niño under 1997 och 1998.

  Det är, oavsett förklaring, tid att ta alarmet på allvar och sluta snooza.

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.