Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Trump ger klimatskeptiker och fossilfolk nyckelpositioner

  Foto: Michael Vadon

  Nu har Donald Trump kommit med flera besked om vilka han vill ha som ministrar. Samtidigt leds övergångsgrupperna i samtliga fyra myndigheter som arbetar med klimatfrågan leds av en klimatskeptiker. 

  Här är några av exemplen på chefer och ministrar:

  • Trump har nominerat Scott Pruitt som miljöminster. Pruitt har i sin tidigare roll som justitieminister i delstaten Oklahama stämt det naturvårdsverk (EPA) som han nu ska styra över. Pruitt har kämpat emot Obamas Clean Power Plan, regler som skulle skydda nationalparker från luftföroreningar och regler som skulle begränsa läckaget av metan, kvicksilver och arsenik från borrning och kraftverk.
  • Som energiminister har Trump nominerat Rick Perry som kandiderade för att bli republikanernas presidentkandidat 2012. Då drev Perry att det energidepartement han nu ska styra över skulle skrotas. Perry har tidigare sagt att klimatforskningen är osäker och förespråkat färre restriktioner för fossilindustrin.
  • Oljegiganten Exxon Mobils VD Rex Tillerson har föreslagits som utrikesminister. Tillersson har i sin roll som VD för Exxon sagt att klimatförändringarna är ett allvarligt problem och föreslagit koldioxidskatter. Samtidigt är Exxon under hans ledning bland annat borrat i Arktis.
  • Som inrikesminister, med ansvarar för naturresurser, statens mark och frågor som rör ursprungsbefolkningen, har trump föreslagit Ryan Zinke. Hans åsikt om klimatförändringarna är att dom ”inte är en bluff, men inte heller bevisad vetenskap”, vår översättning. Zinke har oljebolaget Oasis Petroleum som sin största kampanjsponsor och röstar för fossilbolags intressen.

  Samtidigt har Trump bildat övergångsgrupper på olika myndigheter. Dessa övergångsgrupper leder arbetet med att anpassa myndigheten efter den nya presidenten. Övergångsgrupperna i samtliga fyra myndigheter som arbetar med klimatfrågan leds av en klimatskeptiker, enligt en artikel The Guardian som de flesta av uppgifterna nedan kommer ifrån. Dessa personer är:

  • Övergångschef för naturvårdsmyndigheten är Myron Ebell som har sagt att det vetenskapliga konsensuset om klimatförändringarrna är falskt. Ebell är en av huvudpersonerna bakom organisationen Cooler Heads Coalition som ska ”skringra myterna om den globala uppvärmningen”.
  • Inrikesdepartementets övergångchef är Doug Domenech. Han var tidigare chef på Fueling Freedom Project som på sin hemsida skriver att de arbetar för att ”sluta reglera koldioxid som en förorening”, vår översättning.
  • Även övergångschefen för NASA Chris Shank ifrågasätter påståenden om den globala uppvärmningen.  Trump rådgivare Bob Walker, som är klimatskeptiker, har föreslagit att NASA:s budget för forskning om jorden ska slopas.
  • Thomas Pyle, övergångchef på energidepartementet, är president för organisationen American Energy Allianse som förespråkar fossilenergi.

  Trots detta får Trump och Co svårt att öka kolproduktionen, vilket Supermiljöbloggen skrivit mer om här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra