Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Trump närmar sig oljeborrning i arktiskt skyddsområde

  Trump-administrationen godkänner eftersökning av olja och gas i USA:s största fristad för djurliv, Alaskas Arctic National Wildlife Refuge (ANWR). 

  ANWR är ett nästan 8 miljoner hektars stort naturområde som varit skyddat sedan 1980. USA:s republikaner har varit ute efter skyddsområdet ända sedan Reagan-administrationen först försökte sig på borrning år 1987, men förslagen på energiutvinning har outtröttligt förhindrats av landets demokratiska parti. 

  Republikanerna fick trots det slutligen sin vilja igenom då de i måndags utfärdade ett slutligt godkännande för oljeinspektion i naturskyddsområdet. Trump-administrationen vill sälja oljeinpektionstillstånden innan årets slut för att göra processen irreversibel även om presidentposten byts i januari 2021. 

  Miljöaktivister, som i årtionden har kämpat för att hålla energiföretag borta från naturskyddsområdet, säger att Trump-administrationen har slarvat i sin utredning om de effekter som olje- och gasutvinning kan ha på den känsliga miljön. Att öppna skyddsområdet för oljeborrning skulle vara ett stort bakslag med tanke på den globala uppvärmningen. Det skulle även skada den sårbara naturen och djurlivet i området.  Alaska är hem för bland annat isbjörnar, renar, migrerande fåglar och mycket annat djurliv.

  Alaskas lokalbefolkning har delade meningar om frågan. Medan en del ser fram emot arbetsmöjligheterna olje- och gasutvinningen skulle tillföra är andra reda att stämma beslutsfattarna för att förhindra oljeborrningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!