Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    TT-uppgift om pris på Vattenfall-försäljning felaktig

    Foto: Anders Hellberg

    Skrev att det tjeckiska bolaget EPH är berett att betala ungefär 12 miljarder kronor för brunkolsverksamheten i Tyskland. Men Vattenfall tillbakavisar uppgifterna.

    I veckan stod det klart att Vattenfall avser att sälja hela sin tyska brunkolsverksamhet till det tjeckiska energibolaget EPH och dess finansiella partner PPF Investments. Försäljningen beräknas leda till en negativ resultatpåverkan för Vattenfall på mellan 22-27 miljarder, enligt ett pressmeddelande från bolaget. I pressmeddelandet görs också klart att köparen tar över tillgångar från Vattenfall som inkluderar en kassa på 15 miljarder kronor. Men det rör sig också om skulder och avsättningar som uppgår till 18 miljarder kronor. Vattenfall behåller samtidigt prissäkringar som tidigare gjorts för att säkra elpriset för brunkolsverksamheten, vilket har ett marknadsvärde på 9 miljarder kronor.

    I samband med att affärsupplägget presenterades gick TT Nyhetsbyrån ut med en artikel som innehöll följande faktaruta:

    Fakta: Priset beräknat till 12 miljarder

    När köparen tar över har det tyska bolaget 15 miljarder i kassan, men också skulder på 18 miljarder. Vattenfall behåller värdet av säkringar för framtida intäkter för elpriser på ungefär 9 miljarder kronor som faller ut under kommande år.

    Samlat gör detta ungefär 12 miljarder, som Vattenfall beräknar vara priset som EPH betalar för den tyska brunkolsverksamheten.

    Källa: Vattenfall

    Uppgiften har sedan dess använts på olika håll, exempelvis i en ledartext i UNT:

    EPH betalar 12 miljarder kronor för brunkolet (…).

    Men från Vattenfalls sida, under den presskonferens som anordnades i samband med beskedet, gjordes dock klart att bolaget inte vill kommunicera något exakt pris för försäljningen. Ingrid Bonde, finansdirektör på Vattenfall, förklarade saken så här:

    – It is a complicated transaction financially. (…) In order not to convey misleading numbers we are concentrating on the financial effect on Vattenfall.

    TT Nyhetsbyrån väljer dock att räkna ihop siffrorna som nämns i pressmeddelandet. Men det gör att de kommer till en felaktig slutsats. I ett mejl till Supermiljöbloggen skriver Vattenfalls pressavdelning att siffran 12 miljarder är TT Nyhetsbyråns egen tolkning.

    Faktauppgifterna stämmer med vad vi redovisar i pressmeddelandet, däremot är det TT:s tolkning när man beräknar värdet till 12 miljarder. Det är inget vi kommunicerat.

    Tydligare blir det när Svenska Dagbladet frågar EPH själva om affären:

    När SvD Näringsliv ringer upp EPH:s talesperson Daniel Castvaj är det direkt locket på.

    – Vi har gemensamt kommit överens om att för närvarade inte redovisa köpeskillingen, säger Daniel Castvaj.

    Men rör det sig om ett positivt pris? Eller får Vattenfall betala för att bli av med brunkolet?

    – Inte heller det kan vi kommentera.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.