Tydligt samband mellan luftföreningar och covid-19
Sambandet mellan luftföroreningar och risken för att dö av covid-19 är betydligt starkare än vad forskningen tidigare sett. Det menar i alla fall forskare vid Harvard-universitetet som undersökt tusentals platser i USA.
Det är sedan tidigare välkänt att människor som utsätts för höga halter av luftföroreningar löper större risk att drabbas av bland annat andningsproblem, vilket kan spela roll för dödligheten. Därmed är det en utsatt grupp om de drabbas av det nya coronaviruset.
Tidigare har den icke vinstdrivande civilorganisationen European Public Health Alliance, EPHA, kopplat ihop den höga dödligheten av covid-19 i norra Italien med regionens höga halter av kvävedioxid. Enligt organisationen finns det ett tydligt samband mellan dålig luftkvalitet och ökad dödlighet vid virusepidemier. EPHA hänvisar bland annat till en studie från 2003 som granskat dödligheten vid utbrott av coronaviruset SARS som visade att risken att dö var hela 84 procent högre i områden med höga halter av luftföroreningar.
Nu bekräftar amerikansk forskning att luftföreningar ökar risken för att dö av covid-19 och att sambandet är starkare än man tidigare trott. I en ny studie har forskare vid Harvard T.H. Chan School of Public Health analyserat statistik över luftföroreningar och dödsfall i covid-19 i 3 000 regioner i USA. Statistiken täcker 98 procent av befolkningen och visar att halterna av luftföroreningar bara behöver vara något högre för att dödligheten i covid-19 ska öka markant.
En person som under en längre tid bott i ett område med höga luftföroreningar löper omkring 15 procent högre risk att dö av covid-19 än en person som bor i ett område med lägre halter. Områden med högre nivåer av luftföreningar kommer dessutom att ha högre nivåer av sjukhusinläggningar. Därför menar forskarna bakom studien att sjukvårdsresurserna borde därför koncentreras till förorenade platser, menar forskarna bakom studien.
Studien är den första att titta på sambandet mellan den långsiktiga exponeringen av de särskilt farliga mikroskopiska partiklarna PM2,5, som uppstår framför allt vid förbränning av fossila bränslen, och risken för att dö i covid-19 i USA. Tusentals liv hade kunnat räddas om luftföroreningarna bara var marginellt lägre, enligt forskarna.
Studien är ytterligare ett bevis hur miljöförstöring och pandemin hänger ihop och att arbetet för minskade utsläpp även kommer ha tydliga effekter på andra viktiga hälsoområden.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till