Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Undersökning visar ökat klimatengagemang hos svenska folket

  Foto: WikiImages

  Med anledning av 2015 års Earth Hour har WWF genomfört en undersökning om svenskars klimatengagemang vilken visar att klimatengagemanget hos svenska folket stigit avsevärt de senaste fem åren. 

  I undersökningen, med över 1 000 tillfrågade,  framkommer att 34 procent har ett större engagemang och 40 procent har mer kunskap om klimatfrågan idag jämfört med för fem år sedan.

  – Resultatet visar att politiker och svenska folket går i otakt. Människor vill se en förändring. Våra beslutsfattare måste fatta modiga och tydliga beslut under detta viktiga klimatår, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

  Även oron över klimatet har stigit. Hela 35 procent uppger en ökad oro och 57 procent uppger lika stor oro som i tidigare Earth Hour undersökningar.

  Undersökningen visar vidare att 89 procent av alla svenskar tror att klimatförändringarna vi ser idag är, eller troligtvis är orsakade av mänsklig aktivitet. 37 procent uppger också att de känt klimatångest. Det som oroar mest är fler stormar och extremväder (41 procent), stigande havsyta (27 procent), smältande glaciärer (25 procent), ökad mänsklig ohälsa (24 procent), ökad risk för konflikter (23 procent) och att många av jordens arter dör ut (23 procent).

  Earth Hour är en årlig manifestation för klimatet. Genom att släcka lamporna den 28 mars klockan 20.30 – 21.30 visar företag, kommuner, organisationer och miljontals människor stöd till klimatet runt om i världen. Manifestationen, som nu utförs för nionde året i rad, har blivit en politisk symbolhandling och skickar signaler till världens makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar.

  – Vi ser en trend i att allt fler människor vill bidra till en klimatsmart värld. Earth Hour ger en signal till beslutsfattarna att agera. Stödet från privatpersoner, skolor, kommuner, företag och organisationer är avgörande i det här arbetet, säger Håkan Wirtén.

  Enligt Dagens Nyheter har 182 kommuner, Globen och kungliga slottet meddelat att de kommer att delta i årets manifestation.

  2013 publicerade Supermiljöbloggen en artikel av Mariann Eriksson, initiativtagare till WWFs Earth Hour i Sverige ”Släck för en ljusare framtid på Earth Hour”.

  I artikeln skriver hon:

   Jag släcker lamporna på lördag och är en del av världens största klimatmanifestation. Sedan den genomfördes första gången 2007 i Sydney, Australien, har manifestationen växt till att omfatta nästan 7000 städer i 152 länder över hela världen. Ungefär en miljard människor beräknas släcka och den gemenskapen vill jag vara med i. Jag hoppas också kunna vara en del av lösningen. Sällan passar klyschan ”ingen kan göra allt men alla kan göra något” så bra som när det gäller klimatet. Att släcka lägger grunden för den gröna samhällsutveckling som behövs och leder till fler klimatsmarta val inte bara i hemmet utan också på jobbet och i skolorna och också i nästa val.

  Släcker du på lördag?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.