Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ursprungsfolk säger nej till två jättegruvor i Argentina

  Mapuchesamhället Felipin säger nej till två storskaliga gruvprojekt på sina marker i provinsen Neuquen i mellersta Argentina. De hänvisar till ILO:s konvention 169 om ursprungsfolks rättigheter – en konvention som Sverige inte har skrivit under.

  Det är företaget Southern Copper, som med stöd av provinsregeringen vill anlägga två gruvor intill de viktiga floderna Catan-Lil och Picún Leufo.

  I ett uttalande kritiserar Felipin tillvägagångssättet som gruvbolaget Southern Copper använder för att informera om planerna och konsultera lokalbefolkningen. Platsen som företaget och provinsregeringen har valt anses vara mycket svårtillgänglig, vilket medför att många berörda inte kommer ha möjlighet att delta.

  Felipin vill också varna allmänheten för företaget Southern Copper, som de menar ligger bakom miljöförstörelse i Peru. Företaget menas också vara medskyldigt till mord på de tolv personer som dött i samband med protester mot gruvan Tia Maria, också i Peru.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.