Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Uruguay tar Paris med storm: 95 procent av elen från förnybara källor

  Foto: Oran Viriyincy (CC BY-SA 2.0)

  Uruguay har visat delegaterna vid klimatmötet i Paris att störst inte alltid är bäst. Det lilla landet i väst genererar nu närmare 95 procent av sin elektricitet med hjälp av förnybara källor.

  Ramón Méndez, chef för Energimyndigheten i Uruguay, berättade i veckan även om planerna att skära ner på koldioxidutsläppen med 88 procent till 2017. Detta jämfört med landets genomsnittliga utsläppsnivå 2009-2013.

  I början av 2000-talet var Uruguay fortfarande beroende av importerad olja för att möta det inhemska behovet. Men för sju år sedan antogs en ny, långsiktig energiplan som redan har gett lön för mödan. Idag kommer större delen av landets elektricitet från en mix av vatten, vind, sol och biomassa från jordbruk.

  Enligt Ramón Méndez har energiövergången blivit en framgångssaga tack vare faktorer som politisk stabilitet, goda miljömässiga förutsättningar och pålitliga regelverk. Tillsammans har de skapat en attraktiv miljö för utländskt kapital och investerare slåss om chansen att få ta del av Uruguays förnybara framtid. Det stora intresset har även fört med sig pressade priser både för producenter och för konsumenter.

  Uruguay är till ytan ett litet land med en folkmängd runt 3,4 miljoner. Landets energisäkerhet ligger dessutom på samma nivå som Sveriges enligt bedömningar från 2015. Det här har ytterligare förenklat energiövergången då landet redan har en välfungerande infrastruktur som innefattar större delen av landet.

  Blandningen av olika typer av förnybara energikällor är också en viktig aspekt. Istället för att förlita sig på endast vatten eller vind har man diversifierat elgenereringen och på så vis minskat risken för elavbrott de gånger då torkan slår till eller vinden mojnar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra