Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Usla miljöbetyg till nästan alla partier

  Sveriges riksdag. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

  ”Förbluffande dåligt resultat”. M, SD och S hamnar sist när WWF granskar partierna inför valet.

  Världsnaturfonden WWF har undersökt partiernas inställning till 24 viktiga miljöpolitiska förslag. Resultatet är minst sagt nedslående. Bara tre partier – MP, V och L – säger ja till mer än hälften av förslagen. I botten hittas M, SD och regeringspartiet S.

  Det är ett förbluffande dåligt resultat. Mitt i den existentiella krisen för planeten så kör man på med skygglappar för vad vetenskapen säger. Om partierna inte ändrar sig kommer vi att se oåterkalleliga negativa konsekvenser för naturen, klimatet och samhället, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

  Andelen ja-svar per parti
  • Miljöpartiet: 100 procent.
  • Vänsterpartiet: 87 procent.
  • Liberalerna: 67 procent.
  • Centerpartiet: 33 procent.
  • Kristdemokraterna: 21 procent.
  • Socialdemokraterna: 17 procent.
  • Sverigedemokraterna: 12 procent.
  • Moderaterna: 8 procent.

  WWF ser att majoriteten i riksdagen inte stöder satsningar på skydd av natur och utveckling av den biologiska mångfalden.

  Men vi är glada att fyra partier; C, L, MP och V vill lyfta frågan på den politiska agendan genom att anta en nationell plan för biologisk mångfald som motsvarar klimathandlingsplanen, säger Gustaf Lind.

  MP och V är ensamma om att säga ja till minskad biltrafik, nationell utsläppsbudget, minskat flygresande och slopad tilldelning av gratis utsläppsrätter inom EU. Enda partiet som får full pott i granskningen, MP, vill också stoppa nyförsäljning av fossildrivna bilar senast 2025.

  Bottengänget med KD, M, SD och S avser inte ta bort de nya sänkningarna av bensinskatten, L vacklar.

  När vi är mitt inne i en klimatkris är det uppseendeväckande och djupt oroande att en majoritet av partierna lovar väljarna skattesänkningar och rabatt på bensin och diesel. Vi har inte råd att låsa fast oss i ett fossilberoende som leder till ohållbara utsläpp och är förkastligt ur ett säkerhetsperspektiv, säger Madeleine van der Veer, ansvarig samhällspolitik på WWF.


  Här hittar du hela WWF:s granskning.
  Här hittar du SMB:s partigranskningar för EU-valet 2019 och riksdagsvalet 2018.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.